Опозиція вимагає покарати винних у неефективному використанні коштів на держпрограми проти туберкульозу та ВІЛ/СНІДу

vil snid

 

Опозиція вимагає від Генпрокурора, голів СБУ та МВС, віце-прем’єр-міністра, відповідального за сферу охорони здоров’я, невідкладно перевірити факти неефективного використання коштів, виділених Міністерству охорони здоров’я на профілактику та лікування туберкульозу та ВІЛ/СНІДу.


Відповідні звернення направили голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, заступник голови фракції «Батьківщина» Андрій Іванчук, народні депутати фракції «Батьківщина» Павло Петренко, Максим Бурбак, Андрій Пишний, Юрій Вознюк, Геннадій Зубко, Андрій Головко, Тетяна Донець, Лілія Гриневич та Анатолій Дирів, від фракції ВО «Свобода» Олег Махніцький, та фракції «УДАР» Роман Романюк.

Депутати вимагають перевірити факти неефективного використання бюджетних коштів, виділених Міністерству охорони здоров’я на виконання заходів з профілактики та лікування захворювань на туберкульоз у 2011-2012 роках та на реалізацію Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД у 2009-2013 роках. У зверненнях зазначається, що впродовж кількох останніх років у сфері протидії виникненню і поширенню туберкульозу та ВІЛ/СНІДу склалася критична ситуація – «фактично обидві програми були провалені з вини Міністерства охорони здоров’я».

Депутати наголошують, що Україна – серед лідерів за рівнем захворюваності на туберкульоз. 1995 року за висновками Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні було визнано наявність епідемії туберкульозу. Тоді захворюваність на всі форми туберкульозу становила 41,6 випадків на 100 тисяч населення. При цьому 2011 року захворюваність на всі форми туберкульозу становила вже 67,2 випадки на 100 тисяч населення.

Однак протягом останніх двох років МОЗ не забезпечило ефективного використання коштів державного бюджету, виділених на профілактику та лікування туберкульозу, у результаті чого хворі на сухоти не отримали життєво важливих ліків, а темпи поширення захворювання продовжують зростати.

За даними аудиту Рахункової палати, МОЗ не забезпечило своєчасної закупівлі протитуберкульозних препаратів і виробів медичного призначення для діагностики туберкульозу. Через це регіональні лікарні не були забезпечені необхідною кількістю ліків – в 2011 році вони отримали препаратів на рівні 8-24% від необхідної кількості, а у 2012 році – на рівні 60-75%.

Більш того, через недостатній контроль з боку МОЗ був закуплений протитуберкульозний препарат у 6 разів дорожче за ринкову ціну. Але й він не постачався до лікарень понад 9 місяців. «Таким чином були порушені всі існуючі схеми лікування, від яких залежали життя сотень тисяч людей», - йдеться в документі.

Також, наголошують депутати, Міністерство охорони здоров’я України не забезпечило ефективного використання державних коштів, виділених на Загальнодержавну програму забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 роки.

З огляду на це, народні депутати звернулися до Генпрокурора, голови СБУ, віце-прем’єр-міністра, відповідального за сферу охорони здоров’я, та міністра внутрішніх справ з вимогою провести невідкладну перевірку численних фактів неефективного використання МОЗом коштів державного бюджету, виділених на виконання заходів з профілактики та лікування туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, у результаті чого хворі не отримали життєво важливих ліків, а темпи поширення захворюваності продовжують зростати. Усіх посадовців, винних у цих порушеннях, опозиційні депутати вимагають притягнути до відповідальності, повідомляє byut.com.ua.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.