Громадськість виявила ще три урядових законопроекти з корупційними ризиками

kabmin koruptsiya

 
Громадська експертна рада при антикорупційному комітеті Верховної Ради виявила у поточному порядку денному Ради низку урядових законопроектів із корупційними ризиками. Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі Центру Політичних Студій та Аналітики.


У законопроекті № 3102 Кабінет Міністрів пропонує наділяти чиновників Державної ветеринарної і фітосанітарної служби правом припиняти виробництво харчових продуктів на власний розсуд.

Згідно із законопроектом № 2436а, дозвільний орган отримує можливість подавати або не подавати до суду, якщо він знайде недостовірну інформацію у заяві підприємця про видачу дозвільного документу або виявить порушення вимог законодавства. Підстави для вибору того чи іншого рішення є нечіткими.

Як зазначається у висновку експертної ради, це може призвести до стягнення чиновниками неправомірних винагород із підприємців за прийняття вигідних рішень.

Нарешті, законопроектом № 2476а Кабінет Міністрів наділяється правом самовільно встановлювати умови надання державних гарантій для НАК «Нафтогаз України». Водночас, НАК «Нафтогаз України» звільняють від зобов'язання надавати майнове або інше забезпечення виконання зобов'язань за державними гарантіями та вносити плату за надання державних гарантій. Наразі це прямо вимагається діючим законодавством.

Отже, НАК «Нафтогаз України» не буде нести жодних ризиків та відповідальності, а весь тягар можливих витрат перекладається на державу. Це створює величезний ризик корупційних оборудок між високопосадовцями уряду, управлінцями «Нафтогазу» та приватними банками.

Громадська експертна рада рекомендувала доопрацювати вказані законопроекти та вилучити корупційно небезпечні норми. Проте, як зазначив співголова ради Віктор Таран, минулого тижня парламентська більшість прийняла в першому читанні законопроект № 2476а, попри застереження громадськості та протести опозиції.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.