Уряд знайшов можливість протистояти газовій агресії Росії

yatsenuk gas

 
«Наші російські сусіди застосували проти України ще один вид агресії - газову агресію», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в суботу, 5 квітня, повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ, передають «Конфлікти і закони».


Глава Уряду нагадав, що російський уряд «разом із частиною російського уряду, якою є компанія «Газпром», заявили про безпрецедентне збільшення ціни на природній газ для України, яка тепер сягає практично 500 доларів США».

Він підкреслив, що ця ціна – найвища в Європі: «І це є не економічна, а політична ціна».

«Росії не вдалось захопити Україну через військову агресію, і зараз реалізується план тиску і захоплення України через газову і економічну агресію», - підкреслив Глава Уряду.

Керівник НАК «Нафтогаз» України», нагадав Арсеній Яценюк, провів перемовини з «Газпромом» у Москві: «Вчора ми чітко і офіційно заявили нашу позицію - Україна готова далі купувати природній газ за ціною, яка існувала з початку поточного року – $268. Це прийнятна і збалансована ціна».

Глава Уряду наголосив, що жодних економічних підстав для росту цін на природній газ не існує: «Основний енергетичний продукт, нафта, знизилась в ціні на рівень $99, а саме до цього показника прив’язується в цілому вартість енергетичних продуктів у світі. Тому політичний тиск є неприйнятним і ціну в $500 ми не приймаємо».

«Ми готові провести всі розрахунки за попередньо поставлений газ і очікуємо офіційної відповіді від російської компанії «Газпром», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк наголосив, що Уряд усвідомлює, що як наступний крок Росія може обмежувати постачання природного газу до України. Глава Уряду звернувся до Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана: «Ми повинні готувати два варіанти розвитку подій, у тому числі і той, коли Росія обмежує і закриває постачання природного газу на територію України».

«В таких сьогодні ми умовах. Але як би нам не було складно, це ми переживемо. Така плата за українську незалежність», - сказав він.

Водночас, наголосив Арсеній Яценюк, в умовах безпрецедентного підвищення цін на природній газ Уряду «вдалось продавати населенню України газ, який в чотири рази дешевший, ніж російська ціна». За його словами, це можливо завдяки тому, що в України ще є газ власного видобутку.

Окрім того, нинішня цінова політика на ринку, як підкреслив він, «змушує Уряд при підвищенні цін на енергоносії прийняти важливе рішення по компенсації людям, які можуть втратити через підвищення цін і тарифів».

«Ми суттєво переглянули модель субсидій і компенсацій, яка працювала в Україні до сьогоднішнього дня», - повідомив Арсеній Яценюк. Внаслідок цього кількість домогосподарств, які отримуватимуть субсидії, зросте з 1 млн до 4,5 млн.

«Загалом 30% населення України буде покрите безпрецедентною програмою компенсації. Це мільярдні кошти з державного бюджету. Але ми найшли ці гроші для того, щоб 30% українців не відчули підвищення цін на енергоносії і комунальні послуги. Навіть незважаючи на те, що Росія безпрецедентно підняла ціну на газ і фактично робить все для того, щоб знищити українську економіку і підірвати соціальну стабільність», - наголосив Арсеній Яценюк.

Глава Уряду також зазначив, що Кабінет Міністрів має декілька варіантів врегулювання ситуації щодо ціни на газ: «Ми будемо застосовувати у правовідносинах з російським монополістом «Газпром» всі методи щодо врегулювання ситуації, в тому числі й міжнародно-правові».



Коментарі

  +0 #1 gdfg 5 апр. 2014 г., 20:48:07
Надо делать ставку на газ внутренней добычи, и субсидий не будет и отрасль подымется. Только для начала скважины национализировать, а не повышать налог с 1грн. на 2 налог на добычу ископаемых. Экономистов надо гнать, они реалий не видят. Как Лукашенко, он знает чтобы вырастить 1 кг. картофана надо вложить 2 грн., а наши яценюки и денисовы вокруг пустой лунки на 20 грн. набегают
  +0 #2 Запорожец 5 апр. 2014 г., 21:18:57
Сколько можно играть в гуманизм с агрессором? Мол, в Крыму есть граждане Украины, поэтому нельзя. А в Украине, что не живут граждане России, которым родина ухудшает условия жизни? Поэтому отключить для Крыма электроэнергию, газ, воду. Блокировать железнодорожное сообщение Россия-Крым и пусть наслаждаются "победой". А то без конца только и слышны от этих новых Гитлеров, то угрозы, то санкции, все неймется....
  +0 #3 ага 5 апр. 2014 г., 21:57:34
заниматься херней не нужно, разрешите индивидуальное отопление и в 4 раза сократите сразу потери газа. если этого не сделаете значит будете опять драть с народа

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.