Наслідки адміністративної реформи для природоохоронної галузі України

min pri

 
29 липня в УНІАН пройшла прес-конференція «Наслідки адміністративної реформи для природоохороної галузі України». Організатор - Міжнародна благодійна організація «Екологія – Право – Людина» (ЕПЛ).


На прес-конференції були представлені результати аналізу адмінреформи у сфері охорони довкілля. Учасники прес-конференції – експерти МБО «Екологія – Право – Людина» та Національного екологічного центру України, повідомляють «Конфлікти і закони».

«Природоохоронна гілка влади змушена працювати в тих умовах, які успадкувала від попередників. На нашу думку, сьогоднішнє становище є найскрутнішим, ніж будь-коли в історії незалежної України. – сказав під час прес-конференції Олексій Василюк. - Мінприроди втратило обласні органи; не може виконувати частину принципових функцій; в областях припинена робота по створенню заповідних територій; зникли архіви колишніх обласних Держуправлінь Мінприроди. Все це вимагає невідкладних активних дій з боку держави. Проте такі дії не відбуваються. Лише деякі державні органи прислухались до порад експертів».

«Замість колишніх територіальних органів Мінприроди в кожній з областей створені департаменти обласних державних адміністрацій, наділені зовсім різними функціями і повноваженнями, – розповів Петро Тєстов. - Більшість положень про департаменти написані не професійно. Одні прописують собі функції, які вони не можуть виконувати згідно законодавства, інші навпаки "забувають" прописувати функції, які вони повинні виконувати згідно чинного законодавства».

«Внаслідок адмінреформи знищена Державна служба заповідної справи. Від 56 осіб, що займались створенням нових об’єктів природно-заповідного фонду, залишилось лише двоє, – зазначила Катерина Норенко. - Що більш тривожно – в ході ліквідації обласних відділень Мінприроди лишилась невідомою доля архівів, які зберігались в цих Держуправліннях. Серед них – єдині примірники офіційних документів щодо більшості територій природно-заповідного фонду. Сьогодні активісти пробують відновити втрачені архіви замість держави».

відео:
http://youtu.be/VMEznly_rGQ
http://youtu.be/alqdg6w2LUs

ДОВІДКА:
1.Реформа державного управління в Україні у 2009-2012 роках почалася з прийняття Указу Президента України від 9 грудня 2010 р. № 1085 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади». 16 жовтня 2012 р. Верховна Рада України прийняла закон № 5456-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації повноважень органів виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів, у тому числі на місцевому рівні". Відповідно до цього закону з чинних законів Україні, що стосуються функцій територіальних підрозділів Міністерства екології та природних ресурсів України, всі формулювання, дотичні до органів Мінприроди, в областях замінені на нові, дотичні до неіснуючих на той час профільних департаментів обласних державних адміністрацій. В результаті Кабінет Міністрів України скасував підрозділи Мінприроди постановою від 13 березня 2013 р. № 159 «Про ліквідацію територіальних органів Міністерства охорони навколишнього природного середовища» і створив умови для появи нових, близьких за функціями органів при облдержадмінстраціях (Постанова від 15 травня 2013 р. № 338 «Про збільшення граничної чисельності працівників обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій»).

2. Дослідження ЕПЛ проводить за підтримки програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту «Адміністративна реформа у сфері охорони довкілля: наслідки та шляхи покращення».

Мета програми – сприяти участі об’єднань громадян у здійсненні моніторингу діяльності органів публічної влади, захисті й лобіюванні спільних інтересів різних соціальних груп, а також забезпечувати їхнє залучення до процесу вдосконалення та впровадження нормативно-правових актів на загальнодержавному й місцевому рівнях.

Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) заснована у 1994 році з метою надання допомоги у захисті екологічних прав фізичним та юридичним особам, захисту довкілля в інтересах суспільства, сприяння розвитку природоохоронної справи, екологічної освіти, науки та культури.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.