Українців обдирають як липку: ціну на газ піднімають на фоні «сірих» закупівель газу

ceny gaz

 

Я дивлюся, справа «газовиків» цвіте і пахне. Подорожчання газу в РАЗИ - це уже навіть не азарономіка, це щось взагалі позамежне. З таким господарюванням наша економіка не тільки не оздоровиться, а скінчить так, як скінчила свого часу Аргентина. Тільки у нас не так тепло, як у них, а тому наслідки будуть набагато більшими в оччучченіях.


Для тих, хто не в курсі, розтлумачую, що відбувається.

- в Україні є свій газ. Свій. Ми його видобуваємо. В обсязі 20.4 млрд. кубометрів газу.
http://toplivo.rbc.ua/ukr/dobycha-gaza-v-ukraine-v-2013-g-uvelichilas-na-1-7---do-20-4-mlrd-17012014171200

- Обсяги споживання газу населенням постійно приховуються і змішуються із споживанням бюджетними організаціями та енергогенеруючими підприємствами, щоб цифра вийшла побільше. Загалом на внутрішньому умовно некомерційному ринку ми «спалюємо» 27.2 млрд. кубів газу.
http://ukurier.gov.ua/uk/articles/vidobutok-ta-spozhivannya-gazu-v-ukrayini-u-201220/
- при цьому за останній рік споживання газу ЗМЕНШИЛОСЬ на 8.1%.
http://business-tv.com.ua/news/u_2013_rotsi_ukraina_skorotila_spozhivannya_gazu_na_8_1-112.html
- наскільки мені відомо, у нас досі чинна норма про ЕКСПОРТ українського газу (і це в країні, яка і так залежна від блакитного палива по саме не можу). Опосередкованим доказом цього є ось ця вимога української переговірної групи в червні місяці. Бо навіщо вимагати права на реекспорт, якщо Україна не є експортером газу.
http://ukr.segodnya.ua/economics/enews/ukraina-trebuet-ot-gazproma-razresheniya-na-reeksport-gaza-526172.html
- в Україні відбувається збільшення «сірих» закупівель газу, які НІЯК не відображаються в газовому балансі.
http://news.finance.ua/ua/~/2/0/all/2014/09/24/334875.

Тепер розглянемо структуру споживання газу на внутрішньому «умовно некомерційному» ринку станом на 2010 рік.
http://uk.wikipedia.org/
- потреби населення 17 млрд. куб. м.
- теплокомуненерго 8.3 млрд. куб. м.
- бюджетні організації 0.7 млрд. куб. м.
- технічний газ 3.77 млрд. куб. м.

Таким чином, ми виходимо на цифру в 29.7 млрд. куб. м. газу. З урахуванням коефіцієнта зменшення 8.1%, отримуємо 2.4 млрд. кубів економії і виходимо на цифру 27.3 млрд. кубів. Це відповідає наведеній вище загальній сумі внутрішніх витрат газу, отже, зроблена нами розкладка є вірною.

Таким чином, можемо стверджувати, що на потреби населення у нас уходить щороку 17 млрд. кубів газу. А ми добуваємо 20.4 млрд. кубів газу. Звідси перший висновок.

- для населення українського газу ВИСТАЧАЄ! Відповідно, немає НІЯКОЇ підстави для підвищення цін на газ, оскільки собівартість українського газу в абсолютних цифрах НЕ змінилась.

З цього випливає ще один некрасивий висновок.

- за рахунок населення у нас когось субсидують, і дуже неслабко, оскільки йдеться про мільярдні прибутки.

Що робити в даній ситуації:

- вимагати повної розкладки споживання газу. В 2012 році був прийнятий порядок про розроблення та погодження прогнозного річного балансу надходження та розподілу природного газу в Україні. На сьогодні такий баланс підбитий тільки на 2013-й рік. За 2014-й я не знайшов.

Сам порядок тут:
http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z0196-13.

А це баланс за 2013-й рік:
http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/327-2013-%D1%80

- провести інвентаризацію та експертизу всіх угод купівлі-продажу газу на території України. Перекрити наглухо експорт і реекспорт. Скасувати всі сірі схеми закупівлі, подібні до казахської (наведено вище).

- взяти курс на різке збільшення видобутку газу Україною. На сьогодні доступними для розробки залишаються наступні родовища: а) Передкарпатський, Закарпатський та Львівський прогини; б) Складчасті Карпати; в) Рудівсько-Мехедівська площа (газоконденсат); г) Юльївсько-Безлюдівська площа;

- провести геологорозвідувальні роботи в Чернігівській, Полтавській та Харківській областях;

- провести ревізію законсервованих свердловин та встановити їх власників,

- розвести в закупівлях український газ та імпортний. Недопустиме їх змішування, оскільки в такому разі маржа українського газу В РАЗИ більша, ніж імпортного. Постачання їх по одній ціні створює умови для сірих схем збагачення і обдирання населення.

Це - тільки навскидку, за відкритими джерелами, що можна зробити для того, щоб запобігти такому карколомному підвищенню газу.

Однак це - шлях для реальних реформаторів, а не адептів «залишимо все, як було, тільки без януковича».

Ах да, забув. Новина про підвищення цін на газ тут:
http://www.pravda.com.ua/news/2014/09/24/7038750/.

Вячеслав ІЛЬЧЕНКО, facebook.com



Коментарі

  +0 #1 гість 24 сент. 2014 г., 19:34:14
а рижий слимак, валютчик, аферист та брехун куля в лоб вже сів на азарівські державні лотереї, аеропорт бориспіль, то чмо хоче як юлька на газі теж разом з порошенко заробляти.вони так поділили: для народу-патріотизм, а для них- гроші!

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.