Лісівники закопали у пісок 2 мільярди гривень

lisivniki

 
Починаючи з 2010 року, понад 2 млрд бюджетних коштів були витрачені в рамках державної програми «Ліси України 2010-2015» на створення нових лісонасаджень на землях, де раніше лісу не було. Саме цей напрямок лісового господарства найбільше критикувався громадськими природоохоронними організаціями та науковцями-біологами. Адже основні обсяги лісорозведення були заплановані за рахунок природних степових ділянок.


ДОВІДКА 1: В Україні в природному стані збережено, за різними оцінками, від 1 % до 3 % степових екосистем. По цій причині більшість степових видів рослин і тварин стали зникаючими. Кожен третій вид, занесений до Червоної книги України, – степовий. По цій причині залісення будь-якої степової ділянки є небажаним і загрожує збереженню біорізноманіття. При цьому, лісорозведення заплановане виключно за рахунок степів, оскільки лише нерозорані ділянки степів у балках і на схилах – останні нерозорані ділянки в степовій зоні, які не задіяні в сільському господарстві і в принципі можуть бути передані лісівникам із зміною цільового призначення.

«Лісівники сприймають лісорозведення як зручний канал отримання бюджетних коштів. У степовій зоні в теперішніх кліматичних умовах майже неможливо посадити новий ліс. Тому дуже зручно щороку освоювати нові кошти, наново саджаючи ліс, який «не хоче» рости. При цьому лісорозведення здійснюється із частими порушеннями водночас природоохоронного і бюджетного законодавства», – розказує еколог ЕПЛ Олексій Василюк.

ДОВІДКА 2: У 2013 році Державна фінансова інспекція викрила в 9 областях лісові господарства, що саджали ліс на території степу без необхідних для цього документів. Загальна сума завданих збитків становить понад 6,5 млн грн. Нові лісові насадження неодноразово створювали на цінних степових ділянках, навіть не оформивши їх як власність лісових господарств. Лісники такі свої дії пояснюють потребами збільшення лісистості, але насправді це є нецільове використання бюджетних коштів, що є ознакою корупції. Коли порушення такого ж типу були виявлені і під час попереднього аудиту, на зауваження Держфінінспекції Держлісагенство повідомило 13.06.2011, що всім лісгоспам, які не мають земель для лісорозведення, будуть виділені кошти на їхнє оформлення. Як бачимо, за наступні чотири роки цього так і не відбулось.

Програма «Ліси України» завершена у кінці 2015 року, і тепер є можливим проаналізувати успішність її виконання. На превеликий жаль, у відповідях на інформаційні запити, Держлісагенство не повідомляє про обсяги лісорозведення у 2015 році (немає цієї інформації і на сайті агентства), натомість наявна інформація за підсумками попередніх років виконання Програми.

При цьому, фінансування Програми відбувалось з розрахунку на планові обсяги лісорозведення:

lisivniki1

«Аналізуючи надану Держлісагенством статистику, бачимо разючу різницю між запланованими та фактичними обсягами лісорозведення, які планувалось нарощувати з кожним роком, які щораз меншали, – коментує Олексій Василюк. – Ми вбачаємо в цьому відкритті ознаки нецільового і неефективного використання значного обсягу бюджетних коштів. Враховуючи це, а також той факт, що степове лісорозведення є вкрай шкідливим з природоохоронної точки зору, ЕПЛ звернулася до Кабінету Мінстрів України з проханням не затверджувати на наступні періоди нові державні програми, направлені на степове лісорозведення.

Підготував: Олексій Василюк, еколог ЕПЛ



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.