​Роттердам плюс дуже вигідний для ОРДЛО

Першими із проблемою запасів вугілля, як це не дивно, можуть зіткнутися в ОРДЛО. Зуєвській ТЕС (належить ДТЕК), знаходиться в т.з. «ДНР». Вона працює на вугіллі марки Г. Це вугілля зараз майже не видобувається в ОРДЛО. Історично це вугілля на Зуєвську ТЕС поставляє ДТЕК із Павлоградвугілля (Дніпро обл.)


Зуєвська ТЕС видає електроенергію виключно в ОРДО. Без поставок станція сяде на нуль через 10-12 днів. Скоріш за все, або будуть виникати перетоки з контрольованих українських територій, або (якщо обмежити перетоки) то будуть відключення е/е в ОРДО.

Замістити ці поставки можна із росії гілкою Ізваріно - Дебальцево - Зуєвська ТЕС (рожева лінія). Таке вугілля може приїхати через 10-12 днів. Такі поставки означають, що буде завантажена залізнична гілка вугіллям і обмежена для іншого використання.

Також виникають комерційні питання. Мало яка російська цивілізована компанія погодиться поставляти вугілля в «ДНР». Окрім того, відомо, що рівень платежів за е/е в ОРДО біля 20%-30%. Це покриває зарплату та ремонти, але не покриває вартість вугілля. Мабуть, серед російських компаній є мало бажаючих займатись такою благодійністю.

Залишимо політику в стороні, але хотів би підняти декілька економічних питань.

1. Чи дійсно поставляється на Зуєвську ТЕС вугілля з Павлоградвугілля?
2. Чи платить за нього Зуєвська ТЕС і її споживачі по формулі «середній за 12 міс. Роттердам+»?
3. Чи не закладається відпущене туди вугілля у підвищену собівартість шахти і чи не покривається потім українськими споживачами через формулу ціни вугілля «Роттердам+»?

Думаю, ці питання доречні. Бо якщо компанії добились собі ціни вугілля на базі імпортного паритету, то питання і у нас. Чи сплачуємо ми ціну паритетну з ціною, по якій вугілля та е/е іде іншим споживачам?

Окрім того, якщо собівартістю вугілля щось обгрунтовують споживачам, то логічно споживачам дізнатись, чи не знаходяться у цій собівартості компоненти, які би не мали там знаходитись.

Andriy Gerus, facebook.com

Фото dtek.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.