​НКРЕКП свідомо викривляє інформацію щодо участі Енергоатома у ВАО АЕС

НАЕК «Енергоатом» вважає необхідним прокоментувати позицію НКРЕКП, яка послідовно не включає до тарифу Компанії на відпуск електроенергії кошти, необхідні для сплати щорічного членського внеску до Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС, WANO). Енергоатом, як і усі без виключення оператори АЕС в усьому світі, є членом ВАО АЕС.


Так, в обґрунтуванні НКРЕКП щодо перегляду тарифу на відпуск електричної та виробництво теплової енергії для Енергоатома на 2017 рік з 1 жовтня 2017 року міститься наступний рядок: « - витрати на розвиток виробництва – 184,6 млн грн (внески до ядерних товариств та асоціацій 171,7 млн грн, з яких 164,9 млн грн – внески до ВАО АЕС (Російська Федерація)».

Енергоатом вважає оприлюднення неправдивої інформації на сайті НКРЕКП про те, що Всесвітня асоціація операторів АЕС є російською, свідомим введенням в оману користувачів сайту регулятора. А також спробою маніпуляцій громадською думкою, метою якої є формування негативного ставлення до Енергоатома та несприйняття його позиції щодо встановлення для атомної генерації обґрунтованого тарифу на відпуск електроенергії.

Адже відразу після початку військових дій з боку РФ у 2014 році керівництво Енергоатома прийняло рішення про неприпустимість сплати членських внесків до ВАО АЕС через країну-агресора. Президент Енергоатома Юрій Недашковський як член Ради керуючих ВАО АЕС ще у 2014 році домігся переведення сплати членських внесків Енергоатома напряму до Координаційного центру Асоціації, який розташований у Лондоні. Енергоатом неодноразово інформував про цей факт і широку громадськість, і особисто НКРЕКП.

Більш того, активна позиція Енергоатома щодо можливості роботи з організацією не через Московський центр ВАО АЕС була успішно реалізована на практиці. У 2016 році на Рівненській АЕС відбулась перша в історії ВАО АЕС обмінна партнерська перевірка, яку на українській станції здійснили експерти Паризького центру Асоціації. До цього партнерські перевірки ВАО АЕС у тій чи інший країні організовував виключно регіональний центр до якого вона належить.

Незважаючи на це НКРЕКП у своїх офіційних документах вперто продовжує повідомляти українській громадськості, що Енергоатом має сплачувати членський внесок навіть не до Московського центру ВАО АЕС, а у Російську Федерацію, що асоціюється із бюджетом цієї країни, а не міжнародною організацією, в яку входять Чехія, Болгарія, Угорщина, Фінляндія та інші країни з реакторами типу ВВЕР.

Нагадаємо, Всесвітня асоціація операторів АЕС була створена 1989 року після аварії на Чорнобильській АЕС. Тоді всі компанії, що експлуатують АЕС, переглянули свої підходи до забезпечення безпеки та дійшли висновку про необхідність міжнародного співробітництва у цій сфері. У тому ж році всі п’ять українських АЕС, включаючи­ Чорнобильську, стали членами цієї організації.

На сьогодні ВАО АЕС об’єднує всі атомні станції світу та енергетичні компанії, що експлуатують близько 450 атомних енергоблоків. Таке об’єднання та детальний аналіз успішної практики експлуатації реакторів різних типів по всьому світу роблять експертів Асоціації носіями унікального досвіду. Саме цими знаннями експерти ВАО АЕС діляться зі своїми колегами у ході партнерських перевірок, які є основним інструментом діяльності Асоціації.

Координують роботу такої масштабної органі­зації чотири регіональних центри в Атланті, Москві, Парижі та Токіо. Вони об’єднують операторів АЕС за регіональною та проектною ознаками. Україна та ще 12 країн, серед яких Литва, Словаччина, Угорщина, Чехія, Індія, Китай входять у Московський центр (МЦ) ВАО АЕС. В усіх цих країнах експлуатуються реактори типу ВВЕР, дизайн яких було розроблено в СРСР, що і стало основною ознакою приналежності до Московського центру ВАО.

Прес-служба «Енергоатом»

Фото СВІДОК.info



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.