​Українське вугілля «втікає» по проводах за кордон

За 9 міс цього року Україна збільшила експорт е/е на 48%. Компанія ДТЕК контролює майже 100% експорту.


1. В Європу було експортовано 3,2 млрд кВт-г. Ця електроенергія повністю була виготовлена вугільними ТЕС. 80% затрат ТЕС - це вугілля.

Таким чином, «експорт вугілля по проводах» склав 1,6 млн тон вугілля. Просто екологічно шкідливе вугілля (із сіркою понад 1%) у Європу непрохідне. Тому спалили його тут, сірку і СО2 залишили українським громадянам, а е/е відправили в Європу.

Як же це в’яжеться із нібито дефіцитом вугілля? Ніяк.

У березні-липні в Європу українську електроенергію продавали дешевше, аніж українським споживачам на оптовому ринку. У інші періоди цього року - дорожче.

2. У Молдову експорт почався з 1 квітня цього року, в період дії надзвичайного стану в енергетиці (пам'ятаєте ці страшилки про віялові відключення?). Він склав 970 млн кВт-г.

Експорт у Молдову - це мікс теплової генерації та Енергоатому, тому точно сказати, скільки спалили вугілля для цього експорту - важко. Думаю, 200 тис тон - буде більш-менш коректне припущення.

Продаж української електроенергії у Молдову здійснюється дешевше, аніж продаж української е/е українським споживачам.

Отже, «експорт вугілля по проводах» склав не менше 1,8 млн тон вугілля (марка Г). І тепер головне - пафосно із великим піаром імпортувати 0,1 млн тон.

Це потрібно для того, щоб всіх вимусити повірити у велику енергодефіцитність і примусити платити Роттердам+.

А якщо і ТЕС, і вугілля, і експорт в одних руках одного монополіста, то план абсолютно реалістичний і робочий. Монополія - це не просто якесь нехороше слово. Це можливість робити все те, що якраз і роблять у нас.

Andriy Gerus, facebook.com

Фото archiv.ihned.cz



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.