ЄСПЛ зобов'язав Росію забезпечити право на свободу для сина Мустафи Джемілєва

sin dgemilewa

 
Європейський суд з прав людини виніс рішення, яке зобов'язує Росію забезпечити право на свободу для сина Мустафи Джемілєва - Хайсер. Про це на брифінгу повідомив міністр юстиції Павло Петренко, передають «Конфлікти і закони».


«Це надзвичайно важливе, прецедентне рішення, тому що фактично ми побачили, яким чином працює закон про права і свободи громадян, які проживають на тимчасово окупованій території... Європейський суд з прав людини виніс рішення по 39-му правилу регламенту, зобов'язавши фактично забезпечити право на свободу одному з ув'язнених, який знаходиться на території Криму», - сказав Петренко.

За його словами, практика показує, що рішення ЄСПЛ по 39-му правилу практично всі виконуються, навіть у диктаторських режимах.

«Коли приймалися рішення за 39-м правилом щодо особи, яка без будь-яких підстав знаходилося за гратами, держави з метою забезпечення хоч якогось свого міжнародного іміджу були змушені виконувати такі рішення, тому ми, як український уряд, будемо вимагати від російської сторони звільнення сина Джемілєва, передачі його українській стороні. І ми будемо продовжувати практику застосування механізму звернень до ЄСПЛ в тих випадках, коли рішення українських судів не виконуватимуться Російською Федерацією. І ця практика, сподіваюся, буде успішною, оскільки у нас вже є перший прецедент рішення ЄСПЛ», - зазначив міністр.

Екс-глава Меджлісу, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв зазначив, що подавав до ЄСПЛ позов про незаконне утримання під вартою його сина, який 28 травня минулого року вбив людину.

«За всіма параметрами, це було вбивство з необережності... Але слідчі органи дали цьому нещасному випадку інше забарвлення. Це було кваліфіковано як умисне вбивство, хоча для цього не було ніяких підстав», - сказав він.

За словами Джемілєва, в листопаді йому подзвонили з Києва і заявили, що в самих вищих колах йому хочуть допомогти вирішити цю ситуацію. «Коли я запитав, від кого це, стало зрозуміло, що це безпосередньо від януковича. Я запитав, яка ціна питання. Сказали: в розумних межах... Сказали: є всього два дні, треба дати відповідь, ви розумієте, про кого йде мова. Приїхав, зустрівся. Умова була така: я повинен вийти з фракції Батьківщина, перейти в партію регіонів і тоді наступного ж день мій син буде звільнений. Ця умова не була прийнята, і через кілька днів суд перекваліфікував статтю щодо мого сина на більш тяжку - злісне вбивство, до 15 років позбавлення волі. Адвокат розвів руками і сказав: тут, мабуть, вже не юридична справа. А далі вже почали відбуватися відомі вам події, окупація», - зазначив він.

Джемілєв підкреслив, що, відповідно до норм права, його син як громадянин України мав бути переданий українській стороні. «Але цього не сталося. Більш того, російські органи в Криму сказали, що заново будуть вести справу і що слідство будуть починати з нуля, і знову всі процедури, допити. Чомусь мені одночасно заборонили в'їзд до Криму - і в той же час провели обшук в моєму будинку, виламали двері в мій кабінет. Моїй дружині стало погано, її відвезли до лікарні. Не знаю, що вони там вкрали чи підклали - поки не зрозуміло. Але зробили висновок, що нібито зброя у мене зберігалася в неналежному вигляді, тому, мовляв, порушують проти мене кримінальну справу - це через рік з гаком. Надіслали повістку навіть, щоб я з'явився до органів для дачі показань - і при цьому не пускають до Криму», - зазначив він.

За словами Джемілєва, українські суди перекваліфікували висунуті проти його сина звинувачення на статтю, що передбачає відповідальність за вбивство з необережності, і винесли рішення про його звільнення з-під варти.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.