Верховний суд США розгляне справу про «чистки» виборчих списків

Державні органи США прагнуть підтримувати виборчі списки в належному стані, виключаючи з них імена тих, хто переїхали на нове місце або померли. Однак в середу Верховний суд США розпочне розгляд справи, в ході якої спробує встановити, чи не застосовують деякі штати занадто агресивні методи «чистки» списків виборців, через які тисячі виборців можуть позбутися права голосу, повідомляє «Голос Америки».


Судді заслухають аргументи сторін у справі про апеляцію штату Огайо з республіканським губернатором на рішення суду нижньої інстанції, який заблокував практику виключення зі списків виборців людей, які не беруть участі у виборах регулярно. Відповідно до цієї практики реєстрація виборця анулювалася, якщо протягом шести останніх років людина не голосувала і не контактувала з представниками виборчих комісій.

«Голосування - основа нашої демократії, і воно має занадто важливе значення, щоб користуватися ним, як правом, яке потрібно використовувати, щоб не втратити», - каже адвокат Стюарт Найфех з ліберальної громадської організації Demos, що представляє позивачів, які оскаржують політику влади Огайо разом з Американським союзом громадянських свобод.

Виборчі права стали важливою темою в роботі сесії Верховного суду, яка почалася в жовтні. Особливе місце в ній займає питання про те, чи позбавляються тисячі виборців права голосу в результаті дій лідерів штатів у вигляді обмеження їх впливу на виборах або заборони на участь в голосуванні.

Дві інші справи можуть надати великий вплив на вибори в США.

Одна з них стосується так званого «джеррімендерінга» - практики нарізування меж виборчих округів таким чином, щоб це сприяло закріпленню позицій партії, що має більшість у тому чи іншому штаті. Суду належить оцінити, чи не призводила подібна практика, якою користувалися республіканці у Вісконсині і демократи в Меріленді, до порушення конституційних прав деяких виборців.

Верховний суд, в якому більшість становлять консерватори, може також прийняти до розгляду інші справи, що стосуються виборчих прав, включаючи спробу влади Техасу відновити встановлені республіканцями межі виборчих округів, які суд нижньої інстанції визнав дискримінаційними по відношенню до чорношкірих та іспаномовних виборців.

Більшість штатів періодично перевіряють списки виборців, щоб виключити можливості порушень, зокрема повторне голосування однією й тією ж людиною в день виборів. Огайо, а також Джорджія, Монтана, Оклахома, Орегон, Пенсильванія і Західна Вірджинія виключають зі списків людей, які рідко з'являються на виборчих дільницях, стверджують позивачі, які подали позов проти Огайо в 2016 році.

Будівля Верховного суду США у Вашингтоні. Архівне фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.