​Європейський суд: розслідування замовного вбивства Анни Політковської не було закінчено

17 липня 2018 року Європейський суд постановив рішення у справі «Мазепа та інші проти росії» (№ 15086/07), в якому визнав порушення статті 2 Європейської Конвенції з прав людини в аспекті недотримання вимоги ефективного розслідування замовного вбивства Анни Політковської.


Анна Політковська була відомою журналісткою-розслідувачкою випадків порушень прав людини під час Чеченської війни, критик політики путіна. 7 жовтня 2006 року її було вбито в під’їзді будинку.

9 червня 2014 року суд виніс обвинувальний вирок у справі щодо виконавців замовного вбивства.

26 червня 2015 року Верховний суд загалом підтримав вирок суду першої інстанції. Деякі засуджені отримали довічне позбавлення волі, один – 13 років позбавлення волі.

За твердженням Уряду, розслідування вбивства не було закінчено з 2006 року.

Уряд стверджував, що заявники втратили статус жертв, по-перше, оскільки заявники не надали Суду копії документів, що стосувались розслідування, по-друге, заявникам було присуджено компенсацію у результаті провадження щодо виконавців замовного вбивства.

Перший аргумент Суд відкинув в одному реченні, не зрозумівши, як він пов’язаний з втратою статусу жертви. Щодо другого аргументу Суд зазначив, що, по-перше, компенсацію було присуджено не всім заявникам, по-друге, компенсація не була пов'язана з питанням, порушеним перед Судом, а саме з неефективністю розслідування справи.

Як зазначив Суд, ключовим питанням у цій справі є питання дотримання державою обов’язку проведення ефективного розслідування замовного вбивства журналіста-розслідувача. Суд повторив, що у справах про вбивство журналіста найголовнішим питанням є перевірка можливого зв’язку злочину з професійною діяльністю.

Хоча, розслідування у справі призвело до засудження виконавців вбивства, якщо мова іде про замовне вбивство, таке засудження не може свідчити про ефективне розслідування без дійсно серйозних спроб встановити замовників вбивства. Розслідування національних органів замовного вбивства має зосереджуватись не тільки на встановленні особи кілера, і Суд має перевірити, чи дійсно розслідування зосереджувалось на цьому важливому питанні.

Критикуючи ефективність розслідування, Суд, зокрема, зазначив, що для дотримання обов’язку за статтею 2 ЄКПЛ у цій справі слідчі мали дослідити твердження потерпілих про участь у злочині представників ФСБ або органів влади Чеченської Республіки, навіть якщо вони в результаті виявились би непідтвердженими. На думку Суду, розслідування невиправдано зосередилось на одній версії щодо особи замовника і взагалі не розглядало інші можливі версії, особливо враховуючи професійну діяльність Анни Політковської. З огляду на це Суд визнав, що слідство не відповідає вимозі повноцінності.

Щодо вимоги здійснення розслідування швидко і без затримок, Суд зазначив, що, враховуючи тривалість розслідування щодо замовників злочину з 2006 року і відсутність будь-яких відчутних результатів, цю вимогу також дотримано не було. Суд присудив всім заявникам загалом 20 тис. євро.

Важливі висновки:

1) У разі, якщо справа стосується замовного вбивства, розслідування має зосереджуватись не тільки на встановленні виконавців, але й демонструвати реальні заходи щодо встановлення замовників.

2) Слідчі мають реагувати та перевіряти твердження потерпілих про вірогідне залучення осіб до злочину.

3) Якщо злочин стосується журналіста, державні органи зобов’язані перевіряти зв’язок злочину з професійною діяльністю журналіста.

4) Розслідування випадків смерті має відбуватись без невиправданих затримок. У разі, якщо йдеться про замовні вбивства, вимога швидкості розслідування також стосується встановлення замовників вбивства.

Український інститут з прав людини, facebook.com

Анна Політковська. Фото LiveInternet



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.