За знищення садиби Мурашків порушено кримінальну справу

sadiba muashko

 
За умисне знищення історичної пам’ятки ХІХ століття – житлової садиби родини художників Мурашків прокуратура Шевченківського району Києва порушила кримінальну справу стосовно посадовців ТОВ «Пантеон-Інвест» та ТОВ «Вестіга» (ч. 2 ст. 298 КК України - знищення, руйнування або пошкодження пам’яток – об’єктів культурної спадщини історії).


Обставини справи:

Чотири житлові будинки садиби Мурашків по вул. Малій Житомирській, 12-А, 12-Б, 14-А, 14-Б у 2008 році були незаконно передані в приватну власність ТОВ «Пантеон-Інвест» та ТОВ «Вестіга».

У травні 2012 року за позовами прокуратури Києва історичну пам’ятку повернено столичній громаді. Проте, за час перебування об’єкту у приватній власності значно погіршився технічний стан будівель.

Посадовці товариств «Пантеон-Інвест» та «Вестіга» не вживали жодних заходів для збереження пам’яток історії. І фактично довели останні до знищення.

За висновками комісії Головного управління охорони культурної спадщини КМДА від 4 жовтня будинки садиби Мурашків знаходяться в аварійному експлуатаційному стані. Можливе раптове руйнування окремих конструкцій.

Крім цього, у висновках фахівців КМДА зазначено, що «будівлі мають прогресуючі наскрізні тріщини в несучих зовнішніх та внутрішніх стінах, перекоси дверних та віконних отворів, обвали перекриттів. По інформації очевидців, невідомі особи сприяють руйнуванню та погіршенню стану пам’ятки, зривають металеві труби, радіатори, вибивають шибки, порушують перекриття».

Довідково:

Будинки кінця ХІХ ст., в яких жив та працював відомий художник О. Мурашко, внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та значаться як пам’ятки історії, архітектури та містобудування місцевого значення і включені до енциклопедичного видання «Звід пам’яток історії та культури України», повідомляє прес-служба прокуратури Шевченківського району міста Києва.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.