Проведення Київських виборів є ключовими для євроінтеграції – експерти

kiev vibory

 
Питання київських виборів в контексті євроінтеграції обговорювалось сьогодні під час спеціального експертного засідання Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього».


Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі Національного круглого столу.

Серед учасників засідання політолог, експерт Корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко, координатор Робочої групи Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього» Сергій Бондарчук, перший всенародно обраний Київський міський голова Леонід Косаківський, громадський активіст, представник ініціативи «Воля» Єгор Соболєв, президент «Київської ландшафтної ініціативи» Володимир Колінько та директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

Як розповів під час засідання Сергій Бондарчук, вирішення питання київських виборів так само важливе для євроінтеграції, як і питання перевиборів у 5-ти проблемних округах.

«Штефан Фюле неодноразово наголошував на потребі вирішення питання київських виборів, хоча ця вимога і не зазначена у так званому «списку Фюле». Проте Україна не вважатиметься демократичною країною, якщо одне з базових прав громадян – обирати і бути обраним в органи влади - відсутнє. Саме тому першочерговою вимогою єврокомісара зазначена потреба систематизації виборчого законодавства й усунення можливостей для маніпуляцій голосами виборців», - вважає Бондарчук.

Він також наголосив на тому, що для закріплення євроінтеграційного курсу Україні необхідно провести всенародний референдум.

«Ми маємо провести референдум для затвердження нашого європейського вибору, для політичної легітимності європейського курсу. Але він має бути проведений за новим, чесним законом про порядок народного волевиявлення», - заявив Бондарчук.

Леонід Косаківський, перший всенародно обраний Київський міський голова розкритикував існуючий генплан Києва, а також висловив думку, що одне з основних питань, які потрібно вирішити у столиці, – це децентралізація влади.

«Київська влада демонструє свою неефективність, але проблема в тому, що вона абсолютно непідконтрольна громадянам, такої централізації влади в Києві ніколи не було за всю історію, окрім того, я вважаю, що вона є нелегітимною ще з 2010 року», - сказав Косаківський.

Громадський активіст, представник ініціативи «Воля» Єгор Соболєв наголосив на ухваленні нового статуту столиці та звернув увагу на проблемі дерибану землі.

«Має бути ухвалений новий статут міста, який міг би стати новою Київською конституцією. Тоді в Київраду будуть обиратися шановані люди, які з турботою поставляться до його планування. Також потрібно «вбити» саме поняття «виділення землі», адже це тільки породжує корупцію, землю можна віддавати тільки в оренду, тоді вона залишатиметься власністю людей, а Київ отримуватиме гроші від її оренди», - запропонував Соболєв.

Президент «Київської ландшафтної ініціативи» Володимир Колінько зауважив на потрібності змін підходу до питання столиці.

«Нам потрібно змінити філософію підходу до Києва. Адже це не просто місто, де заробляються гроші – це символ України. Тому все, що збереглося до нашого часу, має бути збережено назавжди. Євроінтеграція – це якраз той шлях до зміни філософії, до зміни відношення до себе і відношення до нашої столиці», - вважає Колінько.

На думку директора аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександра Сергієнка, механічне проведення виборів у Київраді не вирішить всі проблемні питання, але воно є ключовим для європейської інтеграції України.

«Питання Тимошенко і виборів у Києві є ключовими для євроінтеграції. Адже те, що вже понад рік у Києві нелегітимна влада – це нонсенс. Але механічне проведення виборів до Київради нічого не дасть, адже в  Європі все побудовано на самоврядуванні, а в нас голова КМДА одночасно виконує функції місцевого самоврядування і державного управління, такого ніде в Європі немає», - повідомив Сергієнко.

Політолог, експерт Корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко під час експертного засідання поставив під сумнів проведення виборів у Києві 15 грудня цього року:

«Влада буде затягувати питання виборів до Київради і намагатиметься провести вибори у 2015 році, вже після проведення виборів президента. Тому закликаємо опозицію вже сьогодні міняти підходи до питання виборів у Києві, не чекаючи до 2015 року».



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.