У Києві екологи створили кладовище підсніжників

pershocviti1

 
8 березня 2016 року в Києві представники Національного екологічного центру України, WWF в Україні, ДОП «Зелене майбутнє» та Екоцентру створили кладовище підсніжників, які були конфісковані в продавців. У такий спосіб екологи спробували привернути увагу українців до проблеми торгівлі первоцвітами, які занесені до Червоної книги України та знаходяться під загрозою зникнення, повідомили «Конфліктам і законам» у прес-службі Національного екологічного центру України.


Зображуючи звичайних громадян, екологічну інспекцію та продавців, активісти нагадали, що продаж і купівля первоцвітів – це правопорушення, яке тягне за собою накладення штрафу. Однак бездіяльність контролюючих органів і людська байдужість призводять до щорічного зменшення природної популяції цих рослин.

pershocviti2

«Як продаж, так і купівля первоцвітів – це порушення статті 19 Закону України «Про Червону книгу України», законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ» та Правил торгівлі на ринках, - наголошує Олександр Соколенко, активіст Національного екологічного центру України. – Однак дієвість цих законів під питанням. І сьогодні, на жаль, не існує ефективної боротьби щодо захисту первоцвітів. Поліція складає протоколи на мізерні штрафи, які геть не лякають торговців. А екоінспекція займається профанацією роботи, складаючи протоколи, навіть не перевіривши паспортні дані особи. Такі протоколи не доходять до суду і правопорушники уникають будь-якого покарання. Тому сьогодні ми звертаємося до громадян. Допоки існуватиме попит на первоцвіти, буде й пропозиція. І, якщо ваші діти через декілька років зможуть побачити підсніжник тільки у книзі, знайте, винні в цьому саме ви».

pershocviti3

Також під час акції активісти тримали плакати «Мертві квіти не цвітуть», «Давайте збережемо первоцвіти для майбутніх поколінь!», «Торгівля первоцвітами - браконьєрство», відтворили сторінки Червоної книги України з переліченими зникаючими первоцвітами, провели процесію поховання вилучених у торговців підсніжників. Усім бажаючим активісти розповіли, як діяти, коли стаєш свідком торгівлі первоцвітами.

«Поширюйте інформацію про незаконність торгівлі первоцвітами, – розповідає Дарія Ширяєва, командир ДОП «Зелене майбутнє». – Багато хто не знає про існування такої проблеми. Тому розповідайте своїм друзям, рідним, знайомим про те, що, купуючи первоцвіти, люди завдають шкоди природі та беруть учать у знищенні рідкісних видів. І, звісно, коли бачите торгівлю, дзвоніть на 102 і повідомляйте поліцію про правопорушення».

Довідково: Щовесни українці знищують 20 мільйонів первоцвітів. Найбільше страждають підсніжники, їх зривають на продаж понад 10 мільйонів. Зірвавши всього три квітки, ми знищуємо 42-60 насінин. Для того, щоб з насіння підсніжника виросла доросла квітуча рослина, необхідно щонайменше 4-5 років. Первоцвіти – це зникаючі види. Більшість популяцій таких рослин щороку зменшується і головною причиною цього є людське втручання - зривання рослин на букети або знищення місць їх зростання. Екологи попереджають: одного разу знищений в природі вид не відновиться вже ніким і ніколи.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.