Арештовано рахунки Київенерго – через штрафні санкції «Нафтогазу»

kievenergo rahunki

 
Державна виконавча служба заарештувала рахунки ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» через штрафні санкції НАК «Нафтогаз України». На сьогодні штрафи «Нафтогазу» за газові борги, які КИЇВЕНЕРГО погасила в повному обсязі, перевищують 1,5 млрд грн. При цьому законність нарахування 1,2 млрд грн зараз розглядається в судах, а 372 млн грн стали причиною арешту всіх рахунків компанії, враховуючи й ті, за якими здійснюються виплати зарплат і податків.


Про це повідомляється на корпоративному сайті Київенерго, передають «Конфлікти і закони».

Як зазначається в повідомленні,блокування роботи енергокомпаній через штрафні санкції на погашені борги за спожитий в 2014-2015 рр. газ має загальнодержавний масштаб. На сьогодні в Україні арештовано рахунки 104-х теплокомуненерго (ТКЕ). Загальна сума нарахованих НАК «Нафтогаз України» штрафів перевищує 10 млрд грн, з яких 4,4 млрд грн знаходяться у виконавчому провадженні. При цьому дзеркального джерела погашення газових штрафних санкцій у енергокомпаній відповідно до чинного законодавства не існує.

«Арешт рахунків Київенерго та інших енергокомпаній тягне за собою повне блокування їх господарської діяльності. Компанії не можуть виконувати зобов'язання з підготовки тепломереж до опалювального сезону, проводити необхідні ремонтні роботи та реконструкції теплового та електричного господарства, виплачувати податки й зарплати.

Причини затримок розрахунків українських енергокомпаній за газ знаходяться переважно в площині регулювання галузі. Основні з них – несвоєчасна компенсація різниці в тарифах, затримки фінансування держбюджетом пільг та субсидій, незбалансована нормативна база з розрахунками за газ, тепло- й електроенергію, а також борги всіх категорій споживачів за спожите тепло та електрику», - зазначається у повідомленні.

За інформацією відомства, станом на 1 червня поточного року заборгованість столиці й держави перед Київенерго у 7 разів перевищує борг енергокомпанії перед НАК «Нафтогаз України» за спожитий природний газ. Зокрема, борг Києва за тепло перевищує 1,9 млрд грн, за електроенергію – 930 млн грн. Заборгованість держави з компенсації різниці в тарифах перевищує 760 млн грн, а борги ДП «Енергоринок» за поставлену електроенергію – 500 млн грн. При цьому вже кілька років у виконавчих службах різних рівнів знаходяться справи по стягненню на користь Київенерго 937 млн грн.

Як повідомляється, раніше виконавча служба вже намагалась блокувати господарську діяльність Київенерго. У розпалі опалювального сезону, в лютому 2016 р., арешт було накладено на всі рахунки компанії, в тому числі зарплатні. Тоді компанії вдалося розблокувати рахунок і виплатити зарплати.

Київенерго неодноразово зверталася до органів державної влади у зв'язку з гострою необхідністю врегулювання відносин постачальників газу і ТКЕ з точки зору нарахування штрафів за прострочення оплати за газ. Однак ситуація залишається неврегульованою, зазначається у повідомлення.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.