У Києві поліція затримала квартирних аферистів

politsiya kiev

 
Зловмисники – чоловік та жінка – підшукували приміщення, власники яких померли, виготовляли фальшиві документи й продавали їх. Фігурантам оголошені підозри й обрані міри запобіжного заходу. Про це повідомляє прес-служба Національної поліції Києва, передають «Конфлікти і закони».


Співробітники кримінальної поліції Печерського управління супроводжували кримінальне провадження за фактом шахрайських дій із нерухомістю. Саме тоді оперативники виявили, що невстановлені особи, використовуючи фальшиві документи, звернулися до приватного нотаріуса, і він вніс дані до реєстру прав на нерухоме майно та зареєстрував право власності на громадянина, вказаного в паперах. При цьому якісно підроблені технічний паспорт та свідоцтво на право власності, видане територіальним органом приватизації, не викликали сумнівів у юриста.

Правоохоронці внесли цю інформацію до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 15 ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України та розпочали кримінальне провадження. Під час слідства працівники поліції отримали підтвердження, що надані нотаріусу документи – підроблені. Шахраї у цей час якраз підшуковували потенційного покупця на нерухомість, яку вкотре перереєстрували на підставну особу. Людина, яка тимчасово виконувала функції власника, отримала грошову винагороду – 100 доларів США, тож не цікавилася подробицями та причинами такої «операції». Цього разу зловмисники продавали квартиру на Печерську за 26000 доларів США, а це значно нижче ринкової ціни.

Працівники карного розшуку провели низку оперативно-розшукових заходів і встановили: організатором злочинної оборудки є 51-річний іноземець, який вступив у змову з 54-річною українкою.

Оперативники затримали чоловіка та жінку, у них вилучили підроблені документи, зокрема технічний паспорт на приміщення, довідки Форми №3, які необхідні для укладання угоди про продаж житла, та інші речові докази. Зловмисникам оголошені підозри у вчинені злочинів, передбачених такими статтями Кримінального кодексу України: ч.1 та ч. 4 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів), ст.15 ч.4 ст. 190 (Шахрайство). Судом їм обрано міри запобіжного заходу: чоловік перебуває під вартою, жінка – під домашнім арештом.

Під час слідчих дій працівники поліції встановили схему, за якою діяли зловмисники. Спочатку вони підшуковували приміщення, зазвичай нежитлові (власники померли), які належать територіальній громаді та знаходяться на балансі комунального підприємства. Потім виготовляли підроблені документи: технічний паспорт, свідоцтво про право власності, довідку з БТІ, довідки Форми №3. За фальшивими документами переписували на «свою» людину і підшукували покупця. При цьому ціну виставляли занижену, аби швидко провести оборудку.

Наразі перевіряється інформація щодо причетності підозрюваних до вчинення аналогічних злочинів, у тому числі й шахрайського заволодіння квартирою в Одесі. Зловмисникам загрожує покарання до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.