​Журналісти видань Мінкультури вийшли з акцією протесту під Кабмін

Ранок 22 грудня. Під Кабінетом Міністрів України кольорові кульки, ялинка та яскраві плакати – це не святковий корпоратив Міністрів – це обурені журналісти Національного газетно-журнального видавництва вийшли на протест. Організатор акції Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ), разом з редакціями п’яти журналів та двох газет видавництва прийшли розказати Міністрам про свої проблеми. Адже їх вже давно не чує Міністерство культури України, зокрема Євген Нищук та заступник Міністра Тамара Мазур.


До протестуючих вийшов Міністр культури Євген Нищук і вже після акції запросив на зустріч представників профспілки та директора видавництва Андрія Щекуна наступного дня, 23 грудня.

Але не дивлячись на готовність Міністра нарешті почути протестуючих, журналісти розпочали акцію і висунули вимоги до Кабінету міністрів України про забезпечення належного фінансування україномовних видань, співзасновниками яких є Міністерство культури України, вимогу про розробку та внесення до Парламенту проекту закону про зміни до держбюджету 2017 року.

У знак протесту журналісти принесли під Кабмін ялинку, прикрашену написами «Гройсман, Нищук – не порушуйте закон!», «Журналісти не раби», зазначивши при цьому, що це їхнє «привітання» для міністрів.

До активістів вийшла заступник Міністра культури Тамара Мазур, яка порадила видавництву навчитись заробляти на себе гроші, фінансові проблеми НГЖВ мають вирішити в редакціях самостійно.

«Насправді для нормального функціювання усіх семи редакцій не вистачає лише 3 – 3,5 млн грн – у масштабах держави, це смішні кошти, але Міністерство не хоче йти на поступки», - зазначив перший заступник голови НМПУ Олександр Тарасов. Він пояснив, що відповідно до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» тягар фінансового утримання видання покладається на засновника – тобто на Мінкульт. Що редакція, це не лише журналісти, а й верстальники й коректори, й бухгалтерія й служба розповсюдження, це всі, хто задіяні в створенні та просуванні видання. Тому фінансувати треба всіх. І це принципова позиція профспілки.

«Ми бачимо, що немає ніякого бажання у чиновників підтримувати власні видання. Замість того, щоб шукати шляхи вирішення, Міністерство розповідає, чому вони не можуть ці шляхи вирішення шукати – посилаються на закони, Міністерство фінансів, Верховну Раду і кажуть, що фінансувати редакції Національного газетного-журнального видавництва не можливо в повній мірі. Замість того, щоб шукати компроміс – вони шукають виправдання, бо не хочуть нічого робити», - переконаний голова НМПУ Ігор Чайка.

До участі в акції долучився голова КВПУ Михайло Волинець, який заявив, що в разі, якщо вимоги працівників не будуть почуті, то медіа-профспілку підтримають гірники та медики. Бо сила в профспілковій солідарності.

Зазначимо, що Незалежна медіа-профспілка України нещодавно звернулася до Генерального прокурора України Юрія Луценка з вимогою порушити кримінальне провадження проти Міністра культури України Євгена Нищука та його заступника Тамари Мазур. У повідомлені про злочин зазначається, що посадові особи Міністерства систематично порушують не тільки трудові права журналістів, а й профспілкове законодавство та ЗУ «Про порядок вирішення колективних трудових спорів» (порушують терміни розгляду профспілкових вимог, ухиляються від примирних процедур).

Прес-служба НМПУ

Фото прес-служби НМПУ



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.