Європейська федерація журналістів підтримує кампанію протесту проти законопроекту про наклеп

gurnalisty protest

 
Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) сьогодні підтримала заклики українських журналістів за скасування пропонованого закону, який би запровадив кримінальну відповідальність за наклеп.


Виступаючи в Москві на конференції ЄФЖ, що зосереджує свою увагу на підтримці з боку ЄФЖ союзів журналістів у Східній Європі, президент ЄФЖ Арне Кьоніг заявив, що такі закони мають бути відкликані. «По цілій Європі ЄФЖ здійснює кампанію з метою покласти кінець кримінальному переслідуванню за наклеп, - сказав він, - Такі закони мають негативний вплив на готовність і здатність журналістів виконувати свою роботу ефективно».

Пропонований новий закон був проголосований у першому читанні 18 вересня в українському парламент і розглядається багатьма як ще один інструмент для державних репресій проти критично налаштованих журналістів.

Прийняття подібних законів в авторитарних країнах призвело до подальшого згортання громадянських свобод, і є серйозні побоювання, що Україна перебуває в небезпеці.

Арне Кьоніг додав: «Ми висловлюємо підтримку нашим українським колегам у їхній боротьбі за захисти демократії і за своє право виконувати свою роботу без страху».

Свої враження від конференції на своїй сторінці в Facebook висловив Юрій Луканов : «Я в Москві на конференції Європейської федерації журналістів. Коли я розповів колегам про сьогоднішні протести українських журналістів, мені аплодували. Україна знову попереду. Я був щасливий: ми це зробили!!!»

Понад 310 тисяч журналістів у понад 30 країнах є членами ЄФЖ, яка є регіональною організацією Міжнародної федерації журналістів.

Як повідомляє прес-служба НМПУ, конференція Європейської федерації журналістів написала листа до українських колег, які вийшли сьогодні на акцію протесту проти дискримінаційного закону про наклеп.

«Дорогі українські колеги!- сказано в листі, - Ми, учасники конференції Європейської федерації журналістів у Москві, раді, що ви сьогодні проявили солідарність і вийшли на акцію протесту проти дискримінаційного закону про наклеп.

Багато хто з учасників конференції на досвіді своїх країн знає про небезпеку такого роду законодавства. Жертви таких законів нерідко опиняються за гратами тільки тому, що посміли висловити критичне ставлення до влади. Такі закони стають інструментом розправи з критично налаштованими журналістами.

Ми засуджуємо українську владу, яка намагається поставити під контроль вільних журналістів і знищити свободу слова в країні.

Ми бажаємо вам успіхів у вашій боротьбі. Ваша перемога буде нашою перемогою».

Нагадаємо, у конференції беруть участь 39 журналістів, не рахуючи представників офісу ЄФЖ. Вони представляють Азербайджан, Вірменію, Білорусь, Хорватію, Німеччину, Росію, Грецію, Македонію, Молдову, Сербію, Словаччину, Туреччину.

Представники кількох журналістських організацій висловили побажання особисто підписати заяву:

Владимир Радомирович, Асоціація журналістів Сербії.

Тамара Чаусідіс, Македонська профспілка журналістів і працівників медіа.

Азер Хасрет, Центрально-Азійська і Південно-Кавказська мережі свободи висловлювань (Азербайджан).

Протест українських журналістів проти закону про наклеп



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.