Венеціанська комісія надасть експертну оцінку законопроекту Януковича щодо незалежності суддів

uzurpatsiya

 
Лідери трьох фракцій: «УДАРу» Віталій Кличко, «Батьківщини» Арсеній Яценюк та «Свободи» Олег Тягнибок просять Венеціанську комісію дати характеристику підготовленим Адміністрацією Президента змінам до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів. Відповідне звернення за підписами лідерів трьох фракцій надіслано на адресу Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії). Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі «УДАРу».


У зверненні зазначається, що аналіз законопроекту дає підстави говорити про те, що запропоновані зміни не тільки не розв'яжуть існуючої проблеми незалежності суддів, а навпаки - законсервують її, а у певних аспектах навіть посилять залежність суддів.

Законопроект передбачає надати повноваження Президенту України призначати на посаду судді безстроково на підставі та згідно з поданням Вищої ради юстиції та усунути парламент від процесу обрання суддів. «Усунення Верховної Ради від процесу формування суддівського корпусу відповідно до пропонованих змін фактично означатиме усунення українського народу від управління державою у частині добору суддівського корпусу.

Це не тільки перерозподіл владних повноважень, а й порушення балансу розподілу влади, а саме, принципу поділу влади - одного з базових засад конституційного ладу України. Руйнування конституційної системи «стримувань і противаг» (а саме так потрібно розглядати спробу позбавлення Верховної Ради України повноважень призначати суддів) - це посягання на основи конституційного ладу України», - наголошують Кличко, Яценюк та Тягнибок.

Крім того, переконані лідери трьох фракцій, наділення Президента правом призначати суддів на посади та звільняти їх з посад, а також здійснювати переведення суддів з одного суду до іншого, істотно посилить вплив глави держави на судову владу та зробить її ще більш залежною.

В опозиції переконані, що доцільно було б надати повноваження виключно з'їзду суддів та парламенту формувати Вищу раду юстиції. При цьому, призначення на посади членів Вищої ради юстиції з числа кандидатур суддів у відставці дозволило б зменшити корупційну складову при формуванні цього органу, - зазначається в зверненні.

Лідери трьох опозиційних фракцій також наголошують на тому, що запропоновані зміни не вирішують мети щодо деполітизації процесу формування суддівського корпусу, а створюють передумови для подальшої узурпації влади. Віталій Кличко, Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок зауважують, що про посилення політичного впливу виконавчої влади на судову свідчать численні резонансні рішення протягом останнього часу.

В зверненні зазначається, що підготовка змін до Конституції відбувається з порушенням принципу гласності, і тому є підстави вважати, що ці зміни мають на меті не реформування судової влади, а фактичну узурпацію виконавчої та судової влади в одних руках - Президента України.

«Враховуючи вищевикладене, просимо Європейську комісію «За демократію через право» (Венеціанську комісію) дати об'єктивну характеристику в частині експертної оцінки проекту Закону України «Про внесення змін і доповнень до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів», підготовленого Адміністрацією Президента України, оскільки під благими намірами удосконалення судової системи фактично криється банальна спроба узурпації влади, злиття виконавчої та судової влади», - йдеться у зверненні Кличка, Яценюка та Тягнибока.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.