Міжнародна федерація журналістів та Європейська федерація журналістів надзвичайно стурбовані насильством щодо журналістів в Україні

gurnalisti nasilstvo

 
Міжнародаі Федерація Журналістів (МФЖ) та Європейська Федерація Журналістів (ЄФЖ) сильно обурені надзвичайно жорстокими нападами українських спецпідрозділів на журналістів, які висвітлювали масові протести в Києві, повідомили «Конфліктам і законам» у прес-службі Незалежної медіа-профспілки України.


За численними повідомленнями у ЗМІ, за час останніх вихідних понад 50 журналістів були поранені під час зіткнень між міліцією та протестуючими у ході вуличних боїв в Києві та інших містах. Ці інциденти сталися, коли тисячі українських громадян вийшли на вулиці з вимогою відставки президента януковича та підконтрольного його партії уряду. Протести розпочалися через те, що янукович відмовився підписати Угоду щодо Асоціації з ЄС.

Повідомляється, що більшість журналістів постраждали у неділю, 1 грудня, коли демонстрації досягли найбільших масштабів: під час того, як демонстранти увірвалися до Київської міськдержадміністрації та забарикадувалися в ній, а інша група здійснила спробу штурмувати Адміністрацію Президента.

«Просто жахливо було побачити таке широкомасштабне насильство щодо журналістів та відверту зневагу до їх життя та прав», – сказав Президент МФЖ Джим Бумела. «За допомогою даного звернення ми висловлюємо слова підтримки нашим організаціям – членам з України – Незалежній медіа-профспілці України (НМПУ) та Національній спілці журналістів України (НСЖУ), та висловлюємо солідарність з усіма працюючими у медіа-сфері у цей трагічний період». «Ми закликаємо уряд країни контролювати дії власної міліції і гарантувати, що ці жорстокі напади будуть належним чином розслідувані, а винуватці постануть перед судом».

За повідомленнями ЗМІ, десятки місцевих та закордонних журналістів були атаковані, а їх професійне обладнання було пошкоджене під час висвітлення протестів. Повідомляється, що декілька репортерів отримали поранення, включаючи переломи кісток і рани на голові від ударів камінням, а також застосування світло-шумових гранат. Повідомлялося, що працівники правоохоронних органів били журналістів, незважаючи на наявність прес-карт та того, що вони ідентифікували себе саме як журналісти.

Серед постраждалих журналістів – Олександр Перевозник, фотограф ЛігаБізнесІнформу, якого побив працівник спецпідрозділу, не зважаючи на те, що журналіст показав прес-карту; Роман Купріянов, оператор Euronews, якого побили, коли він намагався зробити фотографію пораненого чоловіка; Сергій Чузавков, фотограф Associated Press отримав поранення голови; Дмитро Ларін, журналіст «Української правди», на якого напали бійці спецпідрозділу, не зважаючи на те, що він був одягнений у помаранчевий жилет з написом «преса», та багато інших.

Читайте повний список поранених журналістів тут (українською): http://nmpu.org.ua/2013/12/spysok-zhurnalistiv-yaki-postrazhdaly-na-aktsiyah-protestu-z-29-lystopada-na-3-hrudnya-55-zhurnalistiv-onovlyujetsya/.

«Ми надто обурені тим рівнем насильство проти журналістів, які висвітлювали події в Україні» – заявив Президент ЄФЖ Могенс Блічер-Б’єррегард. «Нам зрозуміло, що це було спробою використати страх і насильство, щоб залякати ЗМІ в Україні та знищити свободу слова. До такого не можна ставитися толерантно, і ми вимагаємо захисту свободи слова та безпеки журналістів у країні».



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.