У Всесвітній день свободи преси 2014 Міжнародна федерація журналістів закликає до більшого захисту журналістів

freedom press

 
На відзначення Всесвітнього дня свободи преси – 3 травня – Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) закликає до цілеспрямованих заходів задля збільшення підтримки та захисту свобод і прав журналістів і працівників засобів масової інформації.


Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі Незалежної медіа-профспілки України.

МФЖ закликає всі держави, громадські організації та приватних осіб активно захищати свободу слова і свободу преси як одне із основоположних прав.

МФЖ виступає із цим зверненням напередодні того, як братиме участь у головній конференції ЮНЕСКО «Свобода ЗМІ – задля кращого майбутнього», приуроченій до Всесвітнього дня свободи преси, які відбудеться 5-6 травня у Парижі. Цей захід буде зосереджуватися на трьох взаємопов'язаних темах: важливому значенню ЗМІ у розвитку, безпеці журналістики та верховенству права, а також сталості розвитку та цілісності журналістики.

Під час конференції МФЖ проведе захід з питань безпеки журналістської діяльності, у ході якого обговорюватимуться питання безпеки журналістів у всьому світі та буде оприлюднена інформація «з перших рук» про щоденні перепони та проблеми, з якими журналісти стикаються під час роботи.

Учасники, в тому числі лідери журналістських організацій з Росії, України, Іраку, Сомалі, Південного Судану та інших країн обговорять кризовий стан безпеки журналістів у своїх країнах, а також стратегій і програм, які організації-члени МФЖ можуть запозичити як досвід для захисту журналістів, таких як тренінги з безпеки та виживання, багаторівневе представництво інтересів та захист у боротьбі проти безкарності та проти насильства щодо журналістів.

Також під час конференції буде представлено фотовиставку про роботу журналістів в Україні в умовах кризової ситуації та відбудеться презентація спеціального захисного обладнання для роботи «на передовій».

«Конференція ЮНЕСКО до Всесвітнього дня свободи преси проводиться у найбільш важливий період, коли журналістика знаходиться на роздоріжжі», - заявив президент МФЖ Джим Бумела. «Все ще продовжується «сезон полювання» на журналістів, вони все ще залишаються мішенню для відстрілу, викрадень, кидань за грати та переслідувань у всіх куточках світу в таких трагічних масштабах, які вразили навіть найбільш загрубілих фронтових журналістів».

Убивче, безкарне насильство проти журналістів призводить до самоцензури і заковує свободу преси у кайдани: від Сомалі до Мексики журналісти зараз уникають дражливих тем, залишають професію або змушені покидати свою батьківщину, щоб уникнути розплати. «Журналісти та їх професійні спілки в усьому світі підтримують план дій ООН, але вони втрачають довіру в документи та гучні заяви. Викликає жах, що інструменти є, але вони чекають на ефективні дії, які ні для кого не є обов'язковими. Основна перешкода для захисту прав журналістів випливає не із сфери права, а з дефіциту реалізації наявних прав».

Джим Бумела додає: «МФЖ буде закликати на Паризькій конференції ЮНЕСКО всі організації допомогти покласти край практиці безкарності, але не лише через декларації, пакти чи заяви, які заохочують держави-члени або через створення партнерств та підвищення їх обізнаності, але й через ефективні кримінальні та незалежні розслідування, яки б привели до покарання винних».

Надія Ажгіхіна, Віце-президент Європейської федерації журналістів та секретар Союза журналістів Росії, яка братиме участь у конференції ЮНЕСКО, сподівається на єдність дій у боротьбі за безпеку і права журналістів. «Солідарність є нашою головною зброєю і єдиним способом боротьби з насильством проти журналістів та цензури, і це є правдою», - сказала вона. «Солідарність допоможе нам подолати старі та нові виклики і захистити основні цінності нашої професії».

Захід МФЖ з безпеки журналістської професії відбудеться 6 травня з 15.00 до 17.00 в Штаб-квартирі ЮНЕСКО у Парижі.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.