Громадські організації просять світ захистити полонених журналістів

polon gurnalisti

 

Спеціальному доповідачу ОБСЄ зі свободи слова

Верховному Комісару ООН з прав людини

Відкрите звернення

В порушення плану мирного врегулювання конфлікту на Сході України збройними формуваннями так званої «Луганської Народної Республіки» в заручники захоплено двоє луганських журналістів - Олександр Білокобильський та Сергій Сакадинський.

Олександр Білокобильський відправився з Харкова, де тимчасово проживав, в рідне місто для того, щоб передати родичам і знайомим медикаменти та речі. Зв'язок з Олександром перервалася 13 вересня. 16 вересня він написав з чужого номера телефону повідомлення своїй дружині, в якому повідомив, що «живий, але повернутися не зможе». За наявною у нас інформацією, Олександр Білокобильський узятий в заручники представниками так званої «Луганської Народної Республіки». Причиною викрадення може бути професійна діяльність Олександра, який, маючи журналістську акредитацію на висвітлення діяльності «ЛНР», в своїх публікаціях стримано критикував «народну республіку». Олександр Білокобильський у своїй професійній діяльності завжди дотримувався журналістських стандартів - об'єктивності, збалансованості, неупередженості. У Харкові, куди сім'я Олександра переїхала із зони конфлікту, у нього залишилися дружина і десятимісячний син.

Сергій Сакадинський з 2004 року - керівник луганської громадської організації «Центр» Східна Україна», крім цього, він займався адмініструванням веб-ресурсів та Інтернет-проектів в рамках суспільно-політичної, культурної та просвітницької діяльності. В останні роки він був відомий як головний редактор луганського інтернет-видання «Політика 2.0». 15 липня 2014 року озброєні автоматичною зброєю люди, одягнені в камуфльований одяг, захопили комп'ютерну техніку, фото-і відеоапаратуру та інше обладнання інтернет-сайту «Політика-2.0». Сам Сергій з 28 липня не виходить на зв'язок, веб-сайти його суспільних проектів зламані. За наявною у нас інформацією, Сергій Сакадинський також утримується в заручниках представниками «ЛНР».

Ми закликаємо міжнародні журналістські й правозахисні організації, а також міждержавні структури дати оцінку триваючому тиску на журналістів і перешкоджання журналістській діяльності на територіях, контрольованих так званої «Луганської Народної Республіки», і злочинам, що вчиняються терористами щодо журналістів. Нагадаємо, що з квітня 2014 року було зареєстровано кілька сотень випадків перешкоджання журналістській діяльності на території, контрольованій «ЛНР», - погрози, напади, викрадення і тортури. Викрадення Олександра Білокобильського виглядає особливо цинічним, з урахуванням дії перемир'я, проголошеного 5 вересня під час тристоронніх переговорів у Мінську.

Ми акцентуємо увагу на тому, що на території, підконтрольній «ЛНР», практики захоплення заручників, позбавлення волі без санкцій суду, тортури і жорстоке поводження стали щоденними. Це є порушенням норм міжнародного гуманітарного права. Турбує і той факт, що на згаданій території на даний момент взагалі не діють які-небудь легітимні правові інституції: міліція, прокуратура, СБУ, суди. Замість принципів верховенства права терористами застосовуються так звані «закони військового часу», що фактично позбавляє громадян, які потрапили в полон, захисту від свавілля і прямо загрожує їх життю і здоров'ю.

Ми просимо всі зацікавлені організації та міждержавні інституції, до компетенції яких входить контроль над дотриманням прав людини, в найкоротші терміни актуалізувати в ході багатосторонніх переговорів питання неприпустимості тиску на журналістів на території самопроголошеної «ЛНР» і вимагати негайного і безумовного звільнення Олександра Білокобильського та Сергія Сакадинського.

Діяти необхідно негайно - здоров'я і життя журналістів знаходяться під загрозою!

Правозахисний центр «Поступ»
інформагентство Informator.lg.ua
Кримський правозахисний центр «Дія»
Ініціатива «Схід-СОС»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.