​Комітет Генеральної Асамблеї ООН з прав людини засудив «тимчасову окупацію» Криму

Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН, що займається правами людини, схвалив проект резолюції з критичною оцінкою становища з правами людини в окупованих росією українських Автономній Республіці Крим і місті Севастополі. Резолюція також підтверджує територіальну цілісність України, невизнання анексії Криму, закликає росію надати безперешкодний доступ для міжнародного моніторингу, повідомляє «Голос Америки».


Росія закликала проголосувати проти резолюції, але вона була ухвалена 73 голосами «за» при 23 голосах «проти» і 76 тих, що утрималися. Деякі делегації взагалі не голосували.

Передбачається, що резолюція буде схвалена приблизно з такими ж результатами, коли вона буде винесена на розгляд Генеральної Асамблеї в грудні.

Проект резолюції засуджує зловживання та дискримінацію «відносно мешканців тимчасово окупованого Криму, включаючи кримських татар».

Документ закликає росію негайно припинити будь-які зловживання щодо мешканців Криму, включаючи «довільні затримання, тортури та інше жорстоке, негуманне або принизливе поводження, а також скасувати всі дискримінаційні закони».

Він також закликає росію звільнити незаконно затриманих громадян України і дозволити культурним і релігійним організаціям відновити свою діяльність.

Документ також закликає москву негайно скасувати рішення верховного суду від 29 вересня, відповідно до якого Меджліс кримсько-татарського народу, орган самоврядування кримських татар, був оголошений екстремістською організацією і заборонений.

Голова Постійного представництва США при ООН Саманта Пауер назвала порушення прав людини в Криму російською владою «дійсно безсоромними».

«Російська влада змусила закритися єдину телестанцію, передачі якої звучать трьома мовами, якими розмовляють на півострові, - сказала вона. - росія закрила кримчанам, які відмовилися від російського громадянства, доступ до робочих місць у державних установах, в освіті та системі охорони здоров'я. Принаймні 30 тисяч мешканців Криму, а можливо і набагато більше, втекли в інші райони України, побоюючись, що вони можуть стати мішенню для окупаційної влади через свою діяльність в якості політичних активістів або журналістів або через їх проукраїнські погляди. Інші просто зникли за обставин, які, за всіма ознаками, є політично мотивованими», - йдеться в заяві Пауер.

«США не сприймають спроб перекреслення кордонів силою в 21-му столітті: допустити такі дії – значить, запрошувати до хаосу в міжнародній системі, - резюмувала Пауер. - США пишаються тим, що сьогодні не залишають народ України у відстоюванні його права на самовизначення і прав людини, і ми дякуємо іншим державам-членам організації, які сьогодні займають аналогічну позицію», - наголосила постійний представник США при ООН Саманта Пауер у своїй заяві з приводу ухвалення резолюції в справі Криму.

Фото RAdioSvoboda.org



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Заява спікера Джонсона нарешті підкріплена його рішучістю винести на голосування 60 мільярдів доларів допомоги від США Україні

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.