​Зміна політики США щодо росії тішить Європу і непокоїть москву

Обрання Дональда Трампа президентом США в росії зустріли з радістю, а в Європі - з хвилюванням через його публічні схвальні висловлювання на адресу володимира путіна. Але минуло шість тижнів від приходу до влади президента Трампа і ставлення як в Європі, так і в москві почали змінюватися на протилежні, - пишуть Джей Соломон, Алан Каллісон і Нейтен Годж у статті, опублікованій у газеті The Wall Street Journal, повідомляє «Голос Америки».


Автори нагадують, що в ході президентської передвиборчої кампанії і перехідного періоду Трамп висловлювався про кремль в примирливому тоні і критикував НАТО та інші альянси.

Після вступу Трампа на посаду президента США, одначе, він призначив низку високопоставлених радників, які просувають жорсткий курс щодо кремля і, тим самим, здавалося, що розходяться у поглядах з президентом. Але сам Трамп недавно назвав себе прихильником НАТО і говорив про свою підтримку Альянсу в зверненні до Конгресу минулого тижня.

Зміна політики нової адміністрації США відбувається в період контроверзи навколо раніше не виявлених контактів між чільними соратниками Трампа і росією.

Перші політичні кроки президента Трампа навіть спантеличують провідних експертів, які здогадуються щодо його справжніх намірів. Кремленологи у США припускають, що Трамп хизується перед переговорами з кремлем, які скеровані на примирення з росією і опрацювання спільного підходу до Європи і Близького Сходу.

Тим часом несподівано жорстку позицію адміністрації щодо росії в Європі зустріли аплодисментами, а в москві - тривожаться.

Європейські дипломати заявили, що їх запевнили в тому, що США не здадуть росії Східну Європу й Україну шляхом визнання розширеної сфери впливу Москви, - йдеться в статті у WSJ.

Автори наводять слова високопоставленого дипломата ЄС, який минулого тижня вів консультації у Вашингтоні. Він заявив, що сторони досягли значного прогресу у виробленні єдиної позиції.

«Ніхто не виніс відчуття, ніби США укладають якусь «велику угоду» з росією, - сказав європейський дипломат.

За словами авторів, кремль уже зменшує надії на зближення зі США або на пом'якшення американських позицій.

«Поки що нам важко зорієнтуватися», - сказав речник кремля Дмитро Пєсков, коли минулого тижня його запитали про вплив нещодавніх призначень до команди Трампа на американсько-російські відносини. «На даний момент не можливо суттєво розвивати двосторонні справи», - зазначив Пєсков.

Інші особи в москві висловлюють занепокоєння тим, що перевірки контактів перед інавгурацією між російськими чиновниками і радниками Трампа створять таку напружену атмосферу у Вашингтоні, що співпраця між США і росією буде неможливою.

«Істерія у США загнала політиків у пастку. Зустрічався з росіянином? Кінець кар’єри. Приховав це? До в’язниці», – цитують автори статті у виданні The Wall Street Journal російського депутата Олексія Пушкова.

Кремленологи у США стверджують, що докорінне «перезавантаження» відносин з росією завжди було складним завданням, оскільки путін, з внутрішньополітичних міркувань, його не хоче.

кремль давно запевняє, що США намагаються усунути путіна від влади, і перед виборами нагнітає у росії антиамериканізм, щоб захиститися від звинувачень у пошахруванні виборів.

Автори також вказують на позицію тих, хто сумнівається в довгостроковій перспективі «антиросійської» політики Трампа.

«Повідомлення про смерть ініціативи Трампа щодо москви передчасні. Це була ідея-фікс його зовнішньополітичного підходу, незважаючи на той факт, що його кабінет і політичний істеблішмент налаштовані проти неї», - сказав Ендрю Вайс, віце-президент з досліджень Carnegie Endowment for International Peace.

Пол Сондерс, виконавчий директор Center for the National Interest, вважає, що відносини між кремлем і Білим домом незабаром загостряться.

«Коли Трамп каже, що хоче поліпшити відносини, то йому дуже важливо зробити це з позиції сили. А російській стороні такий варіант, очевидно, не сподобається», - вважає експерт Пол Сондерс.

Фото ЕРА



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.