Захід очікує швидкого створення в Україні антикорупційного суду

Найважливіший наступний крок України в боротьбі з корупцією – створення і введення в дію антикорупційного суду, - заявив головний автор нового звіту Гельсінської комісії про корупцію в Україні Пол Массаро в ексклюзивному інтерв’ю журналісту Української служби «Голосу Америки» Оксані Бедратенко.


МВФ, США та ЄС спостерігають за остаточним створенням функціонуючої антикорупційної системи, - зазначає дослідник.


Першу частину інтерв'ю читайте тут.

«Маємо Національне антикорупційне бюро (НАБУ), яке може розслідувати діяльність таких осіб. Маємо САП – Спеціальну антикорупційну прокуратуру, яка може переслідувати злочинців, однак немає кінцевої ланки – суду, який би виносив рішення», - переконаний Массаро.

Остаточно можна буде говорити, що антикорупційна система в Україні працює, лише після того, як її ефективність оцінять міжнародними експертами, - переконаний дослідник.

«Антикорупційна структура вже продемонструвала, що вона – потужна, незалежна і може добре працювати. Стосовно суду – ми хотіли б бачити рішення на основі доказів, на основі верховенства права, що б підтвердили незалежні експерти і які приводять до вироків на основі верховенства права. Це не означає, що ми маємо надсилати всіх маршем у кайданках. Це мусить бути процес на основі верховенства права, коли міжнародні експерти скажуть: «Так! Це - верховенство права!».

Політична воля для втілення реформи існує, - переконаний Массаро.

«Політична воля зростала протягом тривалого часу. Я усвідомлюю, як і інші, що Україна йде проти історично складної проблеми подолання корупції», - зазначив дослідник.

Він також відзначив, що реформу підтримує як президент Порошенко, так і громадянське суспільство:

«Президент зробив заяву і підтримав створення антикорупційного суду. Венеціанська комісія підтримала ідею антикорупційного суду. Це – за останні пару тижнів. Це – надзвичайний крок, зроблений загалом завдяки громадянському суспільству, яке продовжує тиск і не покладає рук, не припиняє, незважаючи на вкорінені інтереси».

Затримки зі втіленням реформи, на думку дослідника, можуть бути пов’язані з політичним процесом, коли необхідно дочекатись слушного моменту для найбільш ефективного проведення реформи.

«Як ми бачимо, і в Конгресі інколи політики мають захищати ту чи іншу ідею достатньо довго, заспокоювати різні інтереси, до того часу, поки вони побачать можливість – стратегічне вікно, як ми це називаємо, коли вони можуть вийти і сказати: «Добре, я це схвалюю!». Ось що ми і бачили нещодавно. Це - надзвичайно позитивний розвиток подій».

Очікується, що Україна може достатньо швидко провести необхідні реформи.

«Не йдеться про 10-20-30 років, - зауважив Массаро. - Ми говоримо про завтра, якщо буде політична воля внести законопроекти, а в Раді – проголосувати. Це те, що має відбутись – потрібен закон, що уможливить формування антикорупційного суду, потрібно, щоб суддів обирали за участі міжнародної спільноти. Потрібні справжні призначення і це може запрацювати».

Пол Массаро. Фото VOA



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.