​У США чекають перших звинувачень у справі про російське втручання у вибори

Вашингтон очікує пред'явлення перших кримінальних звинувачень, пов'язаних з російським втручанням у президентські вибори в США в 2016 році, хоча президент Дональд Трамп у неділю знову назвав слідство «полюванням на відьом заради згубної політики», повідомляє «Голос Америки».


Кілька провідних ЗМІ повідомили, що федеральне велике журі схвалило звинувачення в рамках розслідування, очолюваного спеціальним прокурором Робертом Мюллером. Звинувачення можуть бути оприлюднені в понеділок, і підозрювані можуть бути взяті під варту.

Поки невідомо, проти кого направлені звинувачення і в чому вони полягають. За рішенням федерального судді, вони тримаються в таємниці.

Однак звинувачення можуть стати важливою віхою в історії президентства Дональда Трампа. Він часто зневажливо відгукувався про розслідування зв'язків між його передвиборним штабом і росією, які ведуть Мюллер і комітети Конгресу, називаючи їх спробою демократів пояснити його нищівну перемогу над суперницею - колишнім держсекретарем Гілларі Клінтон.

«Вже всі погодилися, після багатьох місяців настільки дорогих досліджень, що не було ніякої змови між росією і Трампом. Була змова з [Гілларі Клінтон]!», - написав він у «Твіттері» днями.

У неділю він заявив, що «ніколи не бачив такого гніву і єдності республіканців... щодо відсутності розслідування щодо Клінтон» у зв'язку з фінансуванням її штабом дослідження про зв'язків Трампа з росією.

Дослідження було ініційоване консервативним сайтом Washington Free Beacon, але потім продовжено штабом Клінтон і Національним комітетом Демократичної партії. За оцінками Трампа, воно обійшлося в 12 мільйонів доларів. Для проведення розслідування був найнятий колишній офіцер британської розвідки. Результатом його роботи стало «фальшиве досьє», як назвав його Трамп, про його ділові зв'язки з росією, а також непідтверджені твердження про його контакти з московськими повіями.

Трамп заявив, що республіканці також обурені відсутністю розслідувань у зв'язку з уранової угодою 2013 року, в результаті якої росія отримала контроль над 20 відсотками виробництва американського урану, припустимими зв'язками цієї угоди з внесками в благодійний фонд Клінтон, а також роллю колишнього директора ФБР Джеймса Комі в розслідуванні справи про роботу Клінтон з секретними документами на її особистому сервері електронної пошти під час її перебування держсекретарем в 2009-2013 роках.

«Замість цього вони вивчають липову «змову» між Трампом і росією, якої немає, - написав Трамп. - Демократи використовують це жахливе (і шкідливе для нашої країни) полювання на відьом заради згубної політики, але республіканці тепер дають таку відсіч, як ніколи раніше. Вина демократів і Клінтон настільки велика, і факти посипалися назовні. Зробіть що небудь!»

Американська розвідка на початку 2017 року прийшла до висновку, що президент росії володимир путин особисто направляв кампанію, націлену на підрив американської демократії і допомогу Трампу на виборах. Але жодне з багатомісячних розслідувань поки не завершено і не прийшло до будь-яких висновків, всупереч твердженням Трампа.

Крім розслідування російського втручання, Мюллер розслідує можливе перешкоджання правосуддю з боку Трампа при звільненні Комі, який очолював розслідування ФБР по россії до призначення Мюллера, колишнього директора ФБР.

Трамп заявив, що він думав «про цю історію з росією», коли приймав рішення про звільнення Комі в травні. На наступний день він хвалився російським офіційним особам, що звільнення Комі дозволило зняти «значний тиск». При цьому він назвав Комі «божевільним і просто навіженим».

Однак через кілька днів заступник генерального прокурора Род Розенстайн призначив Мюллера керівником розслідування. Цьому передувало самоусунення від розгляду генерального прокурора Джеффа Сешнса, що серйозно засмутило Трампа.

Правознавці припускають, що перші звинувачення можуть бути винесені периферійній фігурі в цій справі. Це пояснюється звичайною стратегією звинувачення, при якій спочатку збираються матеріали проти чиновників нижчого рівня, після чого увага переноситься на більш відомі постаті.

Як повідомила телекомпанія CNN, юристів, що працюють в команді Мюллера, в п'ятницю бачили в будівлі федерального суду у Вашингтоні, де велике журі заслуховує свідків.

Мюллер, як передбачається, вивчає дії двох ключових співробітників передвиборного штабу Трампа. Один з них - колишній радник з національної безпеки Майкл Флінн, звільнений Трампом менш ніж через місяць після вступу на посаду за повідомлення неправдивих відомостей віце-президенту Майку Пенсу та інших офіційних осіб про його контакти з послом росії в Вашингтоні. Інший - Майкл Манафорт, який короткий час був керівником передвиборного штабу Трампа і також мав великі лобістські інтереси в Україні і контакти з росією.

З боку деяких республіканців зазвучали заклики до припинення розслідувань, але один впливовий республіканський законодавець, конгресмен Трей Гауді, заявив Fox News в неділю, що він закликатиме однопартійців дати Мюллеру «шанс зробити свою роботу».

«Він не зробив нічого, що похитнуло б довіру до нього, і він досить аполітична людина», - сказав Гауді, зазначивши, що він виступає проти скорочення фінансування розслідування Мюллера.

Голова комітету Палати представників з нагляду за урядом Гауді минулого тижня відкрив розслідування по Комі і слідству ФБР про використання Клінтон особистого сервера електронної пошти.

Роберт Мюллер. фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.