​Human Rights First занепокоєна посиленням тиску в Україні на активістів за останні півроку

«Нас непокоїть зростання тиску на громадянське суспільство в Україні за останні півроку», - заявив головний радник американської неурядової організації, що займається захистом прав людини Human Rights First Браян Дулі, виступаючи на брифінгу Гельсінської комісії США, присвяченому питанням корупції в Україні.


Дулі наголосив, що вимога декларувати особисті активи для неурядових організацій, а також тих, хто з ними співпрацює, стала значним обмеженням для діяльності антикорупційних активістів, повідомляє «Голос Америки».

«Наприклад, якщо ви проводите конференцію і маєте каву та сендвічі, ті, хто постачає цю каву та сендвічі, також підпадають під закон», - наголосив Дулі.

«Ви можете уявити, який це мало ефект остракізму для неурядових організацій», - додав він. Дулі також відзначив, що поправки до законодавства, запропоновані в липні, тільки погіршили ситуацію, ще більше ускладнивши умови роботи для неурядових організацій.

«Триває дуже активна дискусія стосовно цього законодавства, яка проходить в рамках роботи загальної системи е-декларування. Існує занепокоєння, а тому обговорення триває», - запевнила представниця посольства України в США Оксана Шуляр у відповідь на промову пана Дулі.

«Ми дивимось як відбувається тиск на громадянське суспільство в інших країнах і бачимо подібності. Ми бачимо це і в інших країнах, де провадяться кампанії зі стигматизації активістів», - відзначив Дулі.

Завдяки роботі неурядових організацій було досягнуто значних успіхів, переконаний Дулі. Це – зокрема, подолання корупції в сфері закупівлі ліків. Неурядові організації не тільки допомогли виявити корупцію, але й змінити структуру ціноутворення, зберігши значні кошти для бюджету.

Однак, протягом останніх шести місяців, проти цих неурядових організацій здійснюється залякування – прокуратура та СБУ відкрили справи проти викривачів корупції. «Тобто, те, що було історією успіху, перетворюється на історію катастрофи», - заявив активіст.

Ще один приклад - це діяльність невеликої групи активістів у Харкові. Харківські активісти змогли розкрити зловживання в місцевій раді, яка за останні 10 років роздала землі на 400 мільйонів доларів. Активісти достатньо успішно оскаржували зловживання в суді. Однак, у серпні на двох активістів було скоєно напади, один з яких супроводжувався погрозами вбивства, якщо той не припинить свою діяльність, зазначив Дулі.

Дулі закликав уряд США підтримати активістів, які провадять успішну роботу, і закликати уряд України відмінити закони, що обмежують діяльність неурядових організацій.

Виступаючи під час брифінгу, дослідник аналітичного центру США Atlantic Council Андерс Аслунд наголосив, що реформи в антикорупційній сфері є важливим елементом програми МВФ. «Кредити від МВФ мусили надходити кожного кварталу, наразі, гроші від МВФ не надходять, тому що ця організація розуміє важливість єдиної реформи – антикорупційної, і очікує на встановлення незалежного антикорупційного суду перед тим, як надати ще один транш», - зазначив Аслунд.

Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.