​«Фрідом Хаус» закликає Верховну Раду не уподібнювати Україну до росії та Казахстану

Міжнародна правозахисна неурядова організація «Фрідом Хаус» закликає Верховну Раду України відкласти голосування за законопроектами, які «посилять нагляд за організаціями громадянського суспільства та підірвуть ефективність офісу Уповноваженого з прав людини». Про це йдеться у заяві Марка Бегрендта (Marc Behrendt), директора програми Європи та Євразії у «Фрідом Хаус», повідомляє «Голос Америки».


Заява опублікованана сайті цієї міжнародної організації з приводу законопроектів 6674 та 6675.

Законопроекти 6674 та 6675, як відзначають активісти, містять пропозицію президента України Петра Порошенка щодо заміни обов'язкового подання громадськими активістами-антикорупціонерами електронних декларацій на розширене звітування про доходи.

Наприклад, виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин розповів «Українській правді», що розширення не погоджено з громадськими організаціями.

«За першу ж помилку у такому звіті скасовується неприбутковість, притому скасовується заднім числом за попередній рік, і організація змушена буде виплачувати податки за весь минулий рік, ніби вона здійснювала прибуткову діяльність. Такого немає ніде у світі», - наголошує український директор TI.

Заява «Фрідом Хаус» попереджає, що голосування у Раді за законопроекти «ризикує завдати серйозної шкоди демократії в Україні».

«Інститут Уповноваженого з прав людини, одна із найбільш поважних та авторитетних державних інституцій в Україні, втратить довіру, якщо кандидати представлятимуть політичні інтереси, а не незалежний порядок денний правозахисних організацій. Пропозиція щодо НДО спробує поставити громадянське суспільство під контроль уряду, подібно до заходів у росії та Казахстані, і тим самим підірве рух України до більш демократичного суспільства. Рада має відкласти або скасувати голосування з обох питань, доки вони не відповідатимуть міжнародним правозахисним зобов’язанням України, після висновків Венеціанської комісії з приводу даних законопроектів наприкінці березня», - йдеться у заяві «Фрідом Хаус».

Як відомо, 27 березня 2017 року Порошенко підписав зміни до закону «Про протидію корупції», згідно з якими члени антикорупційних громадських організацій зобов'язані подавати електронні декларації.

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.