​Україна припинила співпрацю зі слідством Мюллера щодо Манафорта через «Джавеліни»

У Сполучених Штатах Пола Манафорта переслідують за звинуваченнями у відмиванні грошей та фінансовому шахрайстві після тогою, як він десять років працював на користь проросійської політичної партії в Україні, пише The New York Times. Однак в Україні, де посадовці намагаються не образити президента Трампа, це не так. Тут генеральний прокурор фактично заморозив чотири справи, де фігурує Манафорт, колишній очільник кампанії Трампа, повідомляє «Голос Америки».


Справи є надто чутливими для уряду, який розраховує на фінансову та військову допомогу США і добре знає, що Трамп негативно ставиться до розслідування, яке проводить спеціальний прокурор Роберт Мюллер в справі можливої змови між його передвиборчою кампанією та росією, повідомляють деякі парламентарі.

Рішення припинити розслідування, що проводить антикорупційна прокуратура, було прийнято у важливий момент, коли адміністрація Трампа остаточно ухвалювала рішення про постачання протитанкової зброї «Джавелін» до України.

Володимир Ар’єв з БПП з готовністю визнав, що Київ має намір заморозити співпрацю з американськими слідчими.

«Усіма силами ми намагатимемось не дратувати американських посадовців, - сказав Ар’єв в інтерв’ю, - ми не мусимо псувати стосунки з адміністрацією».

Українські слідчі відслідковували гроші, сплачені Манафорту та правовій фірмі з Нью-Йорка Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom політиками партії януковича, який через протести втік з країни в 2014 році. Манафорт тривалий час був радником януковича, який працював з ним над покращенням його іміджу на Заході, що допомогло йому здобути президентство в 2010 році.

Новий уряд призначив спеціального прокурора для розслідування корупції колишньої адміністрації. На кінець минулого року Сергій Горбатюк відкрив 3 000 справ, включаючи чотири, пов’язані з паном Манафортом і його консультуванням колишнього президента та його політичної партії.

Вказівка, видана в квітні, виокремила ці чотири справи. Їх не закрили, вказує у заяві Генпрокуратура, однак, вказівка не дозволяє Горбатюку вимагати доказів чи допитувати свідків.

«Ми не маємо повноважень на продовження нашого слідства», - заявив Горбатюк в інтерв’ю.

Один із запитів стосувався можливого відмивання коштів на суму 750 000 доларів США - виплаті Манафорту від української компанії-оболонки. Ця виплата була частиною багатомільйонних доларових переказів Манафорту від українських політиків, на яких базувались звинувачення, висунуті Мюллером в федеральному суді в Вашингтоні та Вірджинії. Перед замороженням справи, прокурори вилучили документи про це від українських банків.

Колишній голова парламентського комітету з міжнародних відносин Віталій Калюжний підписав 9 з 22 записів з виплат Манафорту в таємному журналі політичних виплат, опублікованому після революції 2014 року. Згідно з журналом, Манафорту виплатили 12,5 млн доларів.

Ще дві справи стосуються Skadden Arps, яка написала звіт за участі Манафорта, де відбілювався політичний арешт та ув’язнення основного суперника януковича – Юлії Тимошенко.

Давід Сакварелідзе, колишній заступник генерального прокурора, не вважає, що прокуратура координувала рішення призупинити слідство в Україні з будь-ким у США, або що була домовленість про продаж ракет за це.

Українські політики, зазначив він, самі дійшли висновку, що будь-яка допомога в переслідуванні Манафорта зменшить підтримку Трампа.

«Уявіть лише, - говорить Сакварелідзе, - що Трамп напише у Twitter: «Сполучені Штати не будуть підтримувати корумпованих пострадянських лідерів, включно і в Україні». Це буде кінець».

Фото nytimes.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.