​Кандидат до Верховного суду Бретт Кавано не зміг відповісти на питання: чи може президент США помилувати себе?

Кандидат на пост судді Верховного суду Бретт Кавано у середу відповів на питання в Юридичному комітеті Сенату, де напередодні він заявив, що вважає завданням судді - інтерпретацію, а не встановлення закону.


Як очікується, слухання триватимуть ще кілька днів. Демократи будуть фокусуватися на тому, що Кавано занадто близький до президента Дональда Трампа і буде проводити у Верховному суді консервативну повістку, а республіканці спробують представити його як людину з незалежним мисленням і строгими принципами, повідомляє «Голос Америки».


Республіканці наполягають, що Кавано - один з найбільш кваліфікованих кандидатів, які коли-небудь висувалися на пост судді Верховного суду, і підкреслюють, що на підтримку його кандидатури висловилися безліч колег.

Демократи з великим сумнівом ставляться до обіцянок Кавано бути неупередженим, нагадуючи, що він у минулому був активістом консервативного руху. Вони побоюються, що він може винести рішення проти прав жінок на аборт. Крім того, з огляду на те, що в даний момент з проблемами юридичного характеру може зіткнутися і сам Трамп, у демократів викликають занепокоєння і погляди Кавано на повноваження виконавчої влади. Раніше він вже висловлював думку, що чинні президенти повинні бути захищені від судового переслідування у цивільних і кримінальних справах та розслідувань.

Це питання може набути особливу актуальність для Трампа, якщо Верховному суду доведеться виносити рішення у справах, пов'язаних з розслідуванням про російське втручання у вибори, яким керує спецпрокурор Роберт Мюллер, а також за кількома цивільними позовами щодо Трампа.

У вівторок засідання почалося у напруженій обстановці: демократи намагалися домогтися відстрочки слухань через те, що їм в останній момент надали доступ до деяких документів. Засідання також переривали глядачі, незадоволені Кавано.

Кавано майже сім годин вислуховував суперечки республіканців і демократів про його призначення, після чого зміг виступити зі вступним словом. «Верховний суд не можна розглядати як партійний інститут, - заявив він. - Хороший суддя повинен бути нейтральним і неупередженим арбітром, який не повинен надавати перевагу будь-якій зі сторін і будь-якій політичній ініціативі».

Кандидат нагадав, що за 12 років роботи суддею апеляційного суду він розглянув понад 300 справ: «Іноді я виносив постанови на користь обвинувачення, іноді - на користь відповідача по кримінальній справі, іноді - на користь працівників, а іноді - на користь бізнесу, іноді на користь захисників навколишнього середовища, а іноді - на користь вугледобувних виробництв». За словами Кавано, у кожній справі він дотримувався букви закону, не дозволяючи особистим переконанням вплинути на його вердикт.


У середу слухання також неодноразово переривали протестувальники, яких видаляли із зали. Відповідаючи на питання про право жінок на штучне переривання вагітності, яке було встановлено рішенням Верховного суду, Кавано повідомив, що він «не живе в міхурі, а в реальному світі». Він заявив, що розглядатиме відповідний вердикт Верховного суду як прецедент. У відповідь на уточнююче питання: чи вважає він, що ця справа була вирішена вірно, Кавано відповів, що не має права давати відповідь на це.

Кавано також підкреслював, що має намір приймати рішення, незалежно від своїх політичних поглядів. На підтвердження, він нагадав про рішення Верховного суду 1974 року, який вирішив, що президент Річард Ніксон зобов'язаний надати свідчення під присягою щодо своєї ролі в Уотергейтському скандалі. Раніше, в 1999 році, Кавано висловлював сумніви, що судді об'єктивно поставилися до президента Ніксона.

Кавано також не дав відповіді на питання: «чи можливо зобов'язати дати свідчення чинного президента США?», Вказавши, що питання - «гіпотетичне». Це питання в останні місяці набуло особливого значення у зв'язку з розслідуванням спецпрокурора Мюллера.

Кавано додав, що має намір підходити до вирішення подібних питань максимально неупереджено.

Кавано також не зміг відповісти на питання: «чи має президент США право помилувати самого себе?» - про це раніше заявив президент Трамп. Претендент на посаду у Верховному суді заявив, що не аналізував це питання.

Якщо комітет схвалить кандидатуру Кавано, затвердити її повинен буде повний склад Сенату, де у республіканців буде дуже незначна більшість (51 голос проти 49) навіть після того, як колишній сенатор-республіканець Джон Кайл займе місце померлого сенатора від Арізони Джона Маккейна. Поки ніхто з республіканців не заявив, що збирається голосувати проти кандидатури Кавано.

Якщо призначення Кавано буде затверджено, він займе місце судді Ентоні Кеннеді, помірного консерватора, чий голос нерідко опинявся вирішальним у Верховному суді. Він підтримав чотирьох суддів-лібералів в питаннях про право на аборт і правах ЛГБТ, а також у справах, що стосуються застосування університетами принципу просування расових меншин при прийомі студентів.

Бретт Кавано. Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.