​Джон Гербст закликав надати Україні аналог Джавелінів для берегової охорони

Напад на українські кораблі цими вихідними – є ескалацією тиску кремля на Україну, який вже приніс значні збитки українському Донбасу. На цьому наголосив Джон Гербст, директор Євразійського центру Atlantic Council в інтерв'ю Українській Службі «Голосу Америки».


«Ще в квітні «вони почали інспектувати кораблі, які йшли до Бердянська та Маріуполя і звідти, в результаті чого поставки з цих двох портів впали на дві третини, що принесло значні економічні витрати для Донбасу. Вони це роблять вже більше шести місяців і тепер провели ескалацію, напавши на військові кораблі», - наголосив він.

Ескалація цими вихідними зачепила дві сфери, за оцінкою Гербста:

Посилення тиску на Азовському морі і на економіку українського Донбасу.

Вперше з часу початку агресії москви проти України, що почалась із захоплення Криму, - звичайні збройні сили росії при світлі дня і за уваги громадськості напали на українські сили, наголосив експерт.

Напад був таким явним, що тепер «Навіть найбільш слабкодухі європейці не можуть казати, що немає доказів російської агресії», - наголошує аналітик.

Гербст закликав Захід швидко і рішуче реагувати на дії росії.

«Це – ескалація агресії москви, - наголосив Гербст. - Захід має відреагувати потужно і змусити кремль платити високу ціну за те, що при світлі дня їх військові атакували військових України. Це неспровокований розвиток агресії».

Нові заходи, на думку аналітика, можуть включати запровадження нових санкцій, зокрема, проти російських банків, надання ракет для захисту з берега, збільшення присутності НАТО в Чорному морі.

«Я переконаний, що доречними будуть додаткові санкції проти москви. Ці санкції можуть бути проти російських перевезень, це можуть бути санкції проти російського банку, можливо «Сбєрбанк» чи «ВТБ».

«Також Захід, і особливо США, які вже за адміністрації Трампа надали ракети Джавелін, мають надіслати ракети, що вражають кораблі з берега Україні. Це виконає ту саму функцію, що і Джавеліни проти російських кораблів, якщо вони будуть вчиняти акти агресії, подібно до того, що вони щойно провели проти українських кораблів», - заявляє аналітик.

«Захід також має розглянути можливість надіслати більше кораблів, військових кораблів до Чорного моря, щоб збільшити присутність НАТО біля російських територіальних вод Чорного моря, щоб продемонструвати, що збільшення агресії в Чорному морі проти України призвела до погіршення їхньої безпеки».

Гербст назвав раціональним рішення України про можливе запровадження військового стану, однак наголосив, що обмеження свободи слова та протестів зараз не на часі.

«Думаю, військовий стан не є нераціональною реакцією. Насправді, дехто в Україні, включаючи серйозних політиків, які роками критикували уряд Порошенка за те, що він не запроваджував військовий стан, бо насправді, набагато більш потужний сусід веде війну проти України. Водночас, ми не знаємо, що означатиме цей військових стан на практиці, якщо його затвердять. Наскільки мені відомо, Рада унормувала військових стан декілька років тому. І там йшлося про різні речі, які може передбачати військових стан».

«Дещо з цього має сенс, наприклад, здатність направляти зусилля на захист безпеки країни. Інші речі можуть бути недоцільними, наприклад, припинення політичних демонстрацій, або згортання свободи слова, тому треба подивитись, який вигляд матиме цей закон», - наголосив він.

Джон Гербст. Фото VOA



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.