У Freedom House визначили головні перепони для демократії в Україні - поголовна корупція і залежні від влади суди

Масова корупція, відсутність незалежних судів і напади на громадських активістів – найбільші проблеми в Україні, що обмежують політичні і цивільні права громадян. Такі висновки щорічного звіту міжнародної правозахисної організації Freedom House. У порівнянні із 2017 роком, за минулий рік показник громадянських свобод в Україні зменшився на 2 бали – з 36 до 34 (із 60 можливих). Рівень політичних свобод залишився на тому ж рівні – 26 із 40, повідомляє «Голос Америки».


У документі вказано, що з 2014 року Україна провела низку позитивних реформ, однак корупція залишається на «ендемічному» рівні, тривають напади на журналістів та громадських активістів, представників меншин, і нападники часто залишаються безкарними, а проросійські військовики продовжують загрожувати життю цивільних.

Головні перемоги й поразки

Серед головних досягнень України – вільний виборчий процес (9 із 12 балів), де президент і парламент були обрані вільним демократичним голосуванням, а також у державі існує плюралізм думок і політичних сил (11 із 16 балів).

Також в Україні зберігаються свобода віросповідання, пересування, працевлаштування й навчання. Водночас, хоча держава не обмежує ці свободи, права меншин й досі не визнані, а також поширене насилля в родинах.

Найгірші показники Україна набрала у категорії «верховенство права» – лише 6 із 16 балів. Автори звіту Freedom House вказали на сумніви у прозорості процесу відбору 39 суддів «довгоочікуваного» антикорупційного суду.

У звіті згадують і запроваджений у листопаді воєнний стан, який дозволяв обмежувати право голосу й зібрань, однак, ці обмеження не були втілені.

Два бали, за рік утрачені Україною у показнику громадянських свобод, належать до категорії «право зібрань і організацій» (7 з 12 у 2018 році, 9 з 12 у 2017 році). Причина – загроза насилля з боку праворадикальних екстремістів, напади на громадських активістів і нездатність правоохоронців розслідувати й переслідувати нападників.

Як приклад, укладачі звіту наводять спроби зірвати марші ЛГБТ-громади, ходу до Міжнародного жіночого дня, а також вбивства антикорупційної активістки Катерини Гандзюк і смерть захисника довкілля Миколи Бичка, які не були розслідувані повною мірою.

Україна у світовому рейтингу

Список очолюють Фінляндія, Норвегія, Швеція, Канада, Нідерланди, Австралія, Нова Зеландія, Уругвай, Данія та Ірландія. Німеччина посіла 18 місце, Велика Британія – 23, Франція – 27, США – 33.

Україна у цьому рейтингу розміщена на 75-му місці, слідом за Ліберією, Філіппінами та Буркіна-Фасо, а слідом за нею – Македонія, Молдова й Мадагаскар.

Сусідні з Україною країни розташувались так: Польща опинилась на 38-му місці, Румунія – на 42, Грузія – на 68, росія – на 128, Білорусь – на 130.

Найгірше громадянських свобод дотримуються у Сирії, перед нею йде Туркменістан, Південний Судан, Еритрея та Північна Корея.

Як складають звіт

Freedom House («Дім Свободи») – це міжнародна правозахисна неурядова організація, заснована у 1941 році у США. Щорічний звіт «Свобода у світі» оцінює стан громадянських прав у 195 країнах і 14 територіях протягом календарного року.

Методологія дослідження керується положеннями, прописаними у Загальній Декларації Прав Людини ООН, й виставляє державам від 0 до 4 балів за 25 категоріями. Загальна сума балів дозволяє виставити країни за списком і визначити їхній статус: «вільні», «частково вільні», «не вільні».

Звіт Freedom House оцінює не уряди та їхні ініціативи, а реальну ситуацію з правами й свободами для кожної людини, на які впливають не лише влада, а й іноземні держави, повстанці чи збройні угруповання.

Фото rferl.org



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки боевая активность уменьшилась - на фронте произошло 54 боевых столкновения, враг нанес 8 ракетных и 85 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.