​Міністру юстиції США під час виступу перед Сенатом порадили піти у відставку

Міністр юстиції США Вільям Барр у середу постав перед Юридичним комітетом Сенату США. Деякі із присутніх законодавців поставили під сумнів вірність висновків Мін'юсту США щодо доповіді незалежного прокурора Мюллера про російське втручання у вибори та трактовку звіту самим Барром, повідомляє «Голос Америки».


Звіт Мюллера зазначає, що слідчі не знайшли достатніх доказів змови кампанії Трампа із росіянами, але з огляду на встановлені факти не можуть повністю відкинути можливість перешкоджання президентом правосуддю.

Винесення висновків Мюллер залишив голові мін’юсту Барру. Той підсумував звіт прокурора, заявивши, що змови представників кампанії Трампа з росією не було і президент правосуддю не перешкоджав.

Напередодні слухань, Роберт Мюллер написав Вільяму Барру листа, де висловив розчарування його висновками, заявивши, що той не передав усієї суті звіту. За словами Барра, Мюллер насправді не вважає трактування його звіту Мін'юстом некоректним.

Під час слухань Барр пояснив свої дії так: «Я подзвонив Бобу, щоб запитати: «У чому проблема?» І чи він припускає, що лист від 24 березня не був точним. Він сказав, що ні, але медіа не точно висвітлювали ситуацію, перебільшували значення. Я запитав його прямо: що його турбує? Він сказав, що його турбує власне пояснення того, чому він не дійшов висновку про те, чи було перешкоджання правосуддю. І він хотів оприлюднити більше документів з цього питання. Він виступав за оприлюднення висновків до кожного із томів звіту його команди, або інших документів. Але він говорив зі мною дуже чітко, він не вважав, що ми неправильно трактували його звіт».

Демократи, які вважають, що Барр може захищати президента, детально розпитували міністра юстиції про його взаємини із Мюллером.

Сенаторка-демократка Мейзі Хіроно закликала Бара піти у відставку.

«Ви брехали Конгресу. Ви сказали сенатору Крісу Ван Голлену, що ви не знаєте, чи підтримав Роберт Мюллер ваші висновки, але ви знали, збрехали, - і тепер ми знаємо про це», - заявила сенаторка.

Як виявилось, коли Барр свідчив перед комітетом з асигнувань Палати представників у квітні, він сказав законодавцям, що не знає думки Роберта Мюллера про висновки Барра. Однак, напередодні стало відомо, що свій лист про незадоволення висновками розслідування Мюллер надіслав Барру ще у березні.

Хіроно продовжила: «Тепер ми знаємо про ваші участь і спробу прикрити Дональда Трампа. Але міністр юстиції - це недоторканна довіра. Ви зрадили громадській довірі, Америка заслуговує на краще».

Шелдон Вайтгауз, сенатор-демократ, запитав Барра: «Ви використали слово «шпигунство» щодо дозволених мін’юстом розслідувальних заходів», маючи на увазі його свідчення перед комітетом з асигнувань Палати представників. «Під час своєї кар’єри, включаючи посаду міністра юстиції США, чи ви колись так називали офіційно чи привселюдно авторизовані розслідування - шпигуванням?»

Барр відповів: «Я не відмовлятимусь від слова «шпигування». Я почав свою кар’єру у ЦРУ, і це слово не має хибної конотації».

Більшість республіканців продовжили наполягати, що Трамп не порушив жоден закон. Сенатор-республіканець Майк Лі заявив: «Раз за разом політичні опоненти президента використовували розслідування Мюллера – сам факт його проведення, щоб поширювати безпідставні інсинуації довкола легітимності виборів 2016 року та ефективності цієї адміністрації. Наприклад, у січні 2019 року спікер Палати представників Ненсі Пелосі спитала: «Що є в путіна на президента (Трампа, – ред.) політично, особисто чи фінансово?» Пане міністре юстиції, чи існують якісь свідчення, що владімір путін – цитую – «має щось» на президента Трампа?»

У відповідь Барр сказав: «Мені про це не відомо».

Лі продовжив: «Ми постійно чуємо на телебаченні, слуханнях, виступах у Конгресі, у медіа заяви про можливу змову президента Трампа з росією. Але все, що ми чули, так само не має підстав, як будь-яка теорія змови».

Барр пояснив: «Роберт Мюллер – фактично виступив федеральним прокурором. Він використовував повноваження генерального прокурора і був підлеглим генерального прокурора. Він – частина мін’юсту. Його робота закінчилась, коли він передав мені цей звіт. У той момент це було моє дітище. І я робив висновки про те, чи оприлюднювати звіт».

Вільям Барр. Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.