Вибори на Донеччині: безліч порушень і загроза фальсифікацій

Донецьк – Донеччина займає одне з перших місць за активністю виборців. У цьому турі виборів голосує на 10-12 відсотків більше виборців, ніж у попередньому. Висока явка на дільниці може свідчити про масові фальсифікації, припускають представники Комітету виборців України, які спостерігали за процесом голосування. Спостерігачі зафіксували безліч порушень, в тому числі підозрюють проводження каруселей, створених за допомогою громадського транспорту.

Ранок дня виборів у Донецьку розпочався з проблем із транспортом. Особливо відчули це люди, котрі звикли користуватись маршрутними таксі. Як виявилось пізніше, велика кількість міських маршруток була задіяна у підвозі виборців до дільниць.

«В усіх ТВО (територіальних виборчих округах) зафіксований масовий підвіз виборців, у тому числі на маршрутках міського транспорту, які знімаються з регулярних маршрутів», – розповів керівник аналітичних програм Донецької обласної організації Комітету виборців України.

Натомість місцева влада каже про свою непричетність до підвозу людей. «Можливо, якісь громадські організації це зробили, у будь якому разі органи місцевого самоврядування до цього не мають відношення», – заявив мер Донецька Олександр Лук’янченко. За його словами, міський транспорт у Донецьку сьогодні працює в режимі вихідного дня.

За свідченнями представників Комітету виборців України (КВУ), як тільки працівники виборчих комісій фіксували появу спостерігачів, ротація людей між авто, на яких вказаний номер маршруту, і виборчими дільницями припиняоася. У маршрутках знаходились літні люди.

Натомість, в міліції в Донецької області заявили, що зафіксували лише 5 випадків підвозу громадян на дільниці.

Представники БЮТ стверджують, що підвіз виборців – це приховані каруселі. Проте спроба припинити каруселі на дільниці 41-й округу 65-го Донецька закінчилась трагічно. «Ми приїхали зі знімальною групою дніпропетровського телебачення, бо там, на дільниці були затримані спостерігачами люди, які займались каруселлю. Депутат міськради розбив нам камеру. І представники міліції не зробили нічого», – розповів керівник міського штабу БЮТ Іван Галунга.

Ставлення до гостей міста і спостерігачів незмінне

У цьому турі виборів Донецьк продемонстрував аналогічне ставлення до гостей міста, як це було в історії з грузинськими спостерігачами 17 січня. Але на цей раз «донецькі» дали відкоша громадянам із Західної України, які мали намір працювати спостерігачами і членами виборчих комісій по лінії БЮТ.

Напередодні Донецький окружний адміністративний суд відмовив 259 гостям, мотивуючи це «порушенням правил заповнення документів». «Всі документи були написані, за оцінками графологів, однією рукою. А кожен сам повинен був заповнювати їх», – каже Олександр Лук’янченко. Судове засідання тривало з одинадцятої дня до о пів на дванадцяту ночі 6 лютого.

Бютівці пояснюють таку поведінку місцевої влади бажанням контролювати роботу якомога більшої кількості комісій.

На виборчих дільницях у Донецьку працювали 306 офіційно зареєстрованих спостерігачів і близько 800 представників засобів масової інформації. Що стосується останніх, то більшість із них мали штучні посвідчення, заявив голова місії українського конгресового комітету США Олег Жуковський. Відвідавши шість дільниць, спостерігач звернув увагу на кореспондентів, які мають посвідчення донецьких газет «Наш дім плюс» (видання міської ради) і «Панорама». Він висловив сумнів, що в цих виданнях працює така велика кількість журналістів.

Представники місцевої влади наприкінці голосування висловлювали сподівання, що явка виборців на Донеччині становитиме понад 80 відсотків. Про це заявив і голова Донецької облради Анатолій Близнюк. На запитання, як чиновники відзначатимуть перемогу Януковича, він, посміхаючись, відповів: «Результат очікуваний. Попереду дуже багато роботи, будемо працювати й ніяких інших завдань у нас немає».

Ольга Доровських, radiosvoboda.org



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.