Юрій Одарченко: Литвин, разом з Чечетовим, є організатором злочинного дійства

knopkodavy rada

 

Усі українські ЗМІ, незважаючи навіть на за ангажованість і залежність від олігархів, одночасно вибухнули критичними матеріалами щодо законності прийняття другого важливого за Конституцією закону - Кримінально-процесуального кодексу.


У матеріалах вказувалось, що депутати від більшості в порушення Конституції знову проголосували чужими картками нардепів і затвердили КПК, забувши при цьому внести поправки від опозиції. Більше того, наступного після прийняття КПК дня представники Партії регіонів через ті ж ЗМІ, як завжди сказавши напівправду, повідомили, що ПАРЄ позитивно оцінило прийняття цього закону. А вже надвечір того ж дня з’явилась інформація, що ПАРЄ хоч і позитивно ставиться до прийняття цього закону, проте просить Януковича не підписувати цей КПК доти, доки у Раді Європи з ним не ознайомляться досконало.

І немає сумніву, що коли у Парламентській Асамблеї Ради Європи вчитаються у прийнятий опус, то у європейських політиків знову стане волосся дибки, позаяк новий КПК – дорога до поліцейської держави, незважаючи на деякі, як кажуть представники Партії регіонів, позитивні норми цього закону.

Проте питання стоїть не лише у тому, що парламентарі від більшості хочуть перетворити Україну, на Уркаїну – концтабір, де кожний, хто не догодив Партії регіонів, буде під ризиком арешту. Ще треба взяти до уваги саме законність прийняття КПК. І хоча пан перебіжчик Портнов зауважив, що голосування чужими картками – українська традиція, у відповідь йому можна сказати одне: у багатьох африканських племенах людожерство - теж традиція, але вони чомусь від неї відійшли, оскільки хочуть, аби їх сприймали як людей, а не як непотріб з тваринними інстинктами. Тож чи виявив інтелект пан Портнов, коли робив таку заяву - вирішувати світові і українському суспільству. Проте більшість аналітиків переконані, що усі, хто сьогодні зневажає суспільство і закон, будуть обов’язково покарані. І першим – голова ВР Володимир Литвин, який на противагу рішенню КСУ №17-рп/2009 від 07.07.09, яке наголошує, що підпис голови ВРУ під текстом закону засвідчує «…дотримання встановленої Конституцією України процедури під час прийняття закону, зокрема прийняття законів необхідною кількістю голосів від конституційного складу ВРУ», все ж іде на порушення закону.

odarchenkoТо ж на що очікувати суспільству і чи будуть притягнуті до відповідальності ті, хто так нахабно паплюжить Конституцію і зневажає суспільство, «Конфлікти і закони» запитали у заступника голови фракції БЮТ, голови підкомітету з питань регіональної політики парламентського «комунального» комітету Юрія Одарченко.

Пане Юрію, як Ви вважаєте, на що наразі розраховувати суспільству, адже КПК, що суперечить багатьом нормам Конституції і який було прийнято в порушення Конституції, Янукович, скоріш за все, підпише?

Коли говорили про КПК у прийнятій редакції, суспільству доносили ідею, що, завдячуючи новій суті цього документу, буде побудована якась змагальність сторін між захистом і обвинуваченням. Але, насправді, такий підхід лише такий собі «фасад», а по суті все навпаки, оскільки у цьому КПК закладено багато норм, що не лише порушують права громадян, а й дають прокурорам більше можливостей. Так, наприклад, якщо розглянути розділ повноважень слідчого і прокурора, то можна побачити, що якщо в старому варіанті КПК слідчий був незалежною фігурою, робив свою справу, висновки і лише потому передавав прокурору відпрацьований матеріал, то за новим КПК слідчий залежний від прокурора і мусить виконувати його вказівки. І якщо він відмовлятиметься їх виконувати, то нестиме за це відповідальність. Більше того, тепер за новим КПК, аби порушити проти людини кримінальну справу, достатньо будь-якої заяви або незрозумілого факту від будь-кого (навіть, коли ця особа ніколи не була знайомою з обвинуваченим). Чомусь я переконаний, що саме цю норму застосовуватимуть проти політично активних і свідомих громадян, які виступатимуть проти незаконних дій влади. Також цей новий КПК - можливість впливу на підприємницьку діяльність, оскільки цим кодексом закріплюється брутальний вплив на підприємця і закриття його бізнесу – жорстко і без можливості оскарження.

Подивіться, в який спосіб цей кодекс приймався: те, що відбувалось протягом тих днів, коли у парламенті голосували новий КПК – дуже серйозне порушення Конституції, регламенту і законів України. Опозиція знімала обговорення та голосування на відео, у нас є свідчення депутатів, що за них голосували інші люди. Наразі ми готуємо позови до суду на тих депутатів, чиї картки голосували під керівництвом Чечетова без фізичної присутності своїх власників. Бо доречно в залі суду запитати: ви голосували особисто чи ні? Також будемо ставити питання про те, що якщо КПК приймався з порушенням процедури, то він не може бути дійсним. І мені здається, що його так швидко прийняли лише для того, щоб застосувати вже під вибори до парламенту, і ним скористуються як додатковим інструментом тиску під час виборів. Сьогодні ж у ВР зареєстрована моя постанова, якою пропонується скасовувати прийняття Кримінального процесуального кодексу України. Тож, поки вона не розглянута, КПК залишатиметься у підвішеному стані.

Зважаючи на те, що за останні два роки більшість законопроектів були прийняті в порушення Конституції і Регламенту ВР, коли замість депутатів голосують їхні картки, чи можливо відмінити закони, що були прийняті у такий спосіб? Чи можна це зробити зараз, чи лише після зміни влади, і чи є можливість притягнути до відповідальності тих осіб, які задіяні у такій повнометражній афері обману суспільства?

На жаль, суспільство сприймає таку роботу парламенту як один з варіантів діяльності нардепів. І позови, які подавались до Адміністративного суду на дії Литвина та безпосередньо Верховну Раду, судом не задовольнялись. Але, як я вже зазначив, ми хочемо піти дещо іншим шляхом, обвинуватити не Верховну Раду, а конкретних людей, яких не було в сесійній залі і які начебто голосували. І мені хочеться вірити, що через такі судові процеси ми доведемо, що цей КПК прийнято з порушенням процедури. А зважаючи на те, що Литвин, разом з Чечетовим, є організатором цього злочинного дійства, він теж мусить нести відповідальність. Так, наприклад, картка того ж Саламатіна не мала права голосувати, позаяк відомо, що він не повинен був стати народним депутатом України, оскільки отримав громадянство нашої держави лише у 2005 році. І якщо розглядати той же закон «Про вибори Президента», він приймався 226 голосами. А якщо забрати голос Саламатіна, цей закон вже є нелегітимним. І питання легітимності Саламатіна може стати поштовхом для повалення серйозних незаконних процесів, які відбуваються в Україні. Принаймні юридичні підстави для запуску такого механізму існують. Інша річ, що немає потреби ідеалізувати судову гілку влади, оскільки вона є абсолютно залежною від Партії регіонів, і без будь-яких проявів сумління називатиме біле – чорним.

Дивлячись на підконтрольність судів владі, Ви вважаєте можливим проведення судових процесів проти депутатів, яких не було в сесійній залі під час голосування КПК?

Ті факти, які надаватимуться суду, будуть очевидними і спростовувати їх у суді буде дуже складно. Крім того, через такі суди суспільство буде розуміти, що Партія регіонів запровадила нелегітимні правила гри і, ігноруючи вимоги суспільства, приймає закони, що порушують права громадян в цілому. По суті, Верховна Рада – представницький орган народу України, але наразі парламент не виконує цієї функції.

Що ж до притягнення до відповідальності депутатів та безпосередньо пана Литвина за порушення Конституції і Регламенту, то наразі ми зібрали доказову базу безпосередньо щодо порушень під час прийняття цього КПК. Ми неодноразово звертались до Литвина і наголошували, що карткове голосування є злочином, що, от, подивіться, Ківалова і Богословської (яка в цей час взагалі була за кордоном) немає, а їхні картки голосують за КПК. Литвин увесь час відмовлявся почути представників опозиції і продовжував засідання. Тож, я вважаю, що Литвина теж можливо притягнути до відповідальності і поставити питання як про його відставку, так і про притягнення до кримінальної відповідальності. Як і Чечетова, котрий під час голосування керує парламентом.

На жаль, більшість юристів наголошують, що сьогодні неможливо притягнути суддів Конституційного суду України до відповідальності за зґвалтування Конституції. Як Ви вважаєте, якщо після виборів до парламенту опозиція отримає більшість, чи буде новими парламентарями запроваджений закон, який передбачатиме покарання тих, хто паплюжив Конституцію і українське законодавство?

Мені здається, що люди, які зламали Конституцію і були причетні до незаконних політичних процесів, мусять пройти через закон «Про люстрацію» . І судді нинішнього Конституційного суду заслуговують на оцінку своїх дій. Саме тому потрібні законні важелі, аби схильні переступати закон судді не мали можливості працювати у сфері правосуддя і впливати на політичні процеси, що відбуватимуться в Україні.

 



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.