ВАСУ відмовився відкрити провадження за позовом щодо закону про референдум

vasu referendum

 
Відмова Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) відкрити провадження щодо бездіяльності парламенту при ухваленні закону про референдум є свідченням знищення правосуддя та повної підконтрольності судів, - наголошують в «УДАРі». Про це повідомляє прес-служба політичної партії «УДАР Віталія Кличка».


В партії нагадали, що 25 квітня представниками «УДАРу», «Батьківщини» та «Свободи» подали позов до Вищого адміністративного суду України про визнання протиправними дій та бездіяльності Верховної Ради України під час розгляду та ухвалення Закону України «Про всеукраїнський референдум».

Підставою для звернення до суду було порушення Верховною Радою України 6 листопада 2012 року вимог законів України щодо встановленої регламентом процедури розгляду законопроектів; особистого голосування народних депутатів України; проведення пленарного засідання в умовах неповноважного засідання парламенту та забезпечення права законодавчої ініціативи народних депутатів України. До позову були додані беззаперечні докази порушення вимог законів.

В даному адміністративному позові оскаржувалися саме протиправні дії та бездіяльність Верховної Ради України з підстав їх невідповідності законам України, а не Конституції України.

Попри це, 29 квітня 2013 року, з Вищого адміністративного суду України надійшла ухвала, якою відмовлено у відкритті провадження у зв’язку із тим, що «заяву не належить розглядати у порядку адміністративного судочинства», та роз’яснено, що дана категорія справ віднесена до юрисдикції Конституційного Суду України.

«Вищий адміністративний суд України, розуміючи, що за наслідками розгляду адміністративного позову по суті не буде жодних правових підстав для відмови у задоволенні позову, вирішив навіть не допускати справу до такого розгляду та відмовив у відкритті провадження всупереч приписам Конституції, Кодексу адміністративного судочинства України, правовій позиції КСУ та елементарній логіці», - наголошують в «УДАРі».

В партії зазначають, що рішення є абсурдним і стало можливим завдяки вибудуваній вертикалі впливу на судову систему зі сторони Адміністрації Президента. «Сьогодні, на жаль, суди керуються вказівками Президентської канцелярії, а не нормами закону. Подальше ігнорування вимог закону з боку судових органів України завдає шкоду не тільки авторитету держави та її міжнародному іміджу, але може становити загрозу конституційному ладу та державності в цілому», - наголошують в «УДАРі».



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.