Глава Правозахисного бюро Латвії виступає проти освіти російською мовою

latish yazik

 
Державний уповноважений з прав людини (глава Правозахисного бюро ) Латвії Юріс Янсонс виступає проти освіти російською мовою і пропонує змінити існуючу в країні систему білінгвального навчання в школах національних меншин, щоб в республіці формувалося більш гомогенне суспільство. Про це він заявив в інтерв'ю Латвійському радіо.


За його словами, твердження про те, що якщо нацменшини платять податки, то можуть вимагати викладання на своїй рідній мові, порушує права їх дітей. "Школярі мають право знати державну мову і ніщо не повинно заважати їм включитися в життя держави, впливати на суспільні процеси і управління", - упевнений головний правозахисник країни. "Подібні розмови лише сприяють етнічній конфронтації", - вважає Янсонс.

У свою чергу недостатні знання латиської мови не дозволяють вчителям якісно викладати свої предмети, а батькам - допомагати своїм дітям з виконанням домашніх завдань. У зв'язку з цим омбудсмен пропонує посилити державний нагляд за вживанням латиської мови в школах нацменшин.

У Латвії проживають понад 2 млн осіб, з яких російськомовне населення становить близько 40 %, проте єдиною державною мовою в республіці є латиська.

Наприкінці минулого року було оголошено про створення спеціальної робочої групи, яка розробить проект переведення всіх фінансованих державою російських шкіл на латиську мову навчання. До її складу увійшли професійні педагоги, фінансисти та психологи, а очолив - депутат Європарламенту і колишній міністр освіти і науки країни Карліс Шадурскіс . З 1 вересня 2004 року, коли він займав пост міністра, була реалізована реформа освіти в школах нацменшин, яка викликала масові акції протесту. У результаті була введена білінгвальні система навчання: в старших класах російських шкіл на рідній мові можна викладати тільки 40 % предметів, а 60 % предметів - латиською мовою, повідомляє ІТАР-ТАСС.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.