Хто стане мільйонером, або навіщо влада, запроваджуючи аферу, розводить киян на гроші

Валерій Карпунцов. Фото «Конфлікти і закони»З приходом до влади у Києві молодої команди Черновецького, місто перестало нормально функціонувати. Землі столиці були розкрадені і перепродані, а сам Черновецький організовував не одну аферу, що дозволяли йому знімати вершки з довірливих киян. Чого лишень варті такі афери, як продаж дисків та касет з порадами як стати мільйонером (на яких пан Космос ніс повну ахінею, але які коштували до 16 гривень за один примірник) та організація будинку для людей похилого віку, створення якого було проголосоване Київрадою (читай більшістю Черновецького) і придумано під дочку мера.
 
При створенні цього закладу, мер, з притаманною йому космічною величністю, заявляв, що стареньких у «Кращому домі» годуватимуть червоною ікрою, ананасами та бананами. І при цьому вони матимуть найкраще медичне обслуговування. І все це – говорилось у прямих ефірах ТВ, підтримувалось владою і не заперечувалось прокуратурою.
 
На сьогоднішній день вже усім відомо, що ті декілька людей, які повірили «улюбленому мерові», лишились без житла, оскільки квартири продали (бо житло ніхто не збирався просто здавати і перераховувати гроші до бюджету міста, хоча, з іншого боку, яке відношення гроші, отримані від здачі майна, мають до бюджету як такого), а самих стареньких тепер переводять з елітного будинку престарілих – подалі від владних очей.
 
І усім зрозуміло, що Черновецький, прикрившись владними повноваженнями, провернув аферу. Проте до кримінальної відповідальності його ніхто не притягнув.
 
Аж раптом – раз, і вже протизаконно призначений владою Попов оголошує розвиток нової афери для киян – лікарняні каси, які, знову ж таки (з його слів), слугуватимуть поповненню бюджету міста.
 
Проте сам Попов свою ідею аферою не вважає. Ба більше: він теж став членом Муніципальної лікарняної каси, мета якої (як повідомляє сайт КМДА) «покращення медичного забезпечення членів лікарняних кас».
 
Але подібна структура – це не страхова компанія. А отже члени МЛК – не застраховані, а є лише учасниками каси взаємодопомоги. Проте ті, хто платитиме кошти в цю структуру, за схемою, запропонованою владою – 10 гривень (вступний внесок), 30 гривень – щомісячно та 40 гривень (батьки доплачують 10 гривень за дитину) розраховувати на гарантовано якісне медичне обслуговування не можуть, позаяк ці гроші платитимуться не медикам (їм ніхто оклади не підвищує), а йтимуть на певний рахунок в банку. А кияни, що вирішили стати членами МЛК, так і отримуватимуть мінімальне обслуговування, а також будуть змушені ще й платити лікарю – так, як це відбувається сьогодні.
 
Щоправда, постає декілька питань? А як бути з Конституцією, що гарантує безкоштовне медичне обслуговування, та Кримінальним Кодексом, що передбачає кримінальну відповідальність за ненадання останнього? На ці питання, протизаконно призначений мер Попов відповіді не надає. Проте юристи ставлять створення подібних організацій під сумнів.
 
Так, заслужений юрист України, депутат від блоку Кличка Валерій Карпунцов погоджується з тим, що запровадження МЛК – це певна форма, що легалізує платну державну медицину. Адже відповідно до законодавства  громадянин України має право на безкоштовне медичне обслуговування. Це гарантує ст.49 Конституції України: "Кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування . Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно". 
 
Влада для збирання коштів пішла вже протореним адміністративним шляхом – почала змушувати лікарів, вчителів, прибиральниць та санітарок, що працюють у державних структурах, ставати членами МЛК. А тим, хто відмовляється, головні лікарі та директори шкіл погрожують звільненням, зниженням надбавок, або зняття половини ставки тим, хто працює на півтори. Але при цьому ніхто не зазначає, що людина виконуватиме менше роботи.
 
То чи не є подібна афера елементарним здирництвом, що покликана створити мільярдерів і мільйонерів за рахунок найбідніших верств населення, застосовуючи при цьому адміністративний ресурс? Адже якщо дійсно змусити усіх киян стати членами МЛК, то ця структура отримає понад мільярд коштів, які аж ніяк не контролюватимуться тим же КРУ, оскільки МЛК – структура не державна, але… може розраховувати на державне фінансування. Тож гарна виходить афера: здирати гроші і з членів МЛК і отримувати гроші з бюджету і ні перед ким не звітувати.
 
А те, що члени МЛК не зможуть нормально лікуватись не цікавитиме тих, хто отримає гроші, які зберуть за цей час. І, як і у випадку з Черновецьким, відповідальності ніхто не нестиме, а от мільйонерів з донецького клану побільшає.
 
Як зазначив Валерій Карпунцов, дивує той факт, що влада, при створенні МЛК, говорить про поповнення бюджету столиці від сорока до вісімдесяти мільйонів гривень (в залежності від того, яка кількість бажаючих стане  членами цього об’єднання). Але яке відношення структури, подібні до МЛК, мають до поповнення бюджету, якщо їх, скоріш за все, можна порівняти з кредитними товариствами, або касами взаємодопомоги? Можливо, влада, коли проголошувала свої плани, мала на увазі економію бюджету – зазначає політик.
 
Валерій Карпунцов наголошує, що той рівень медичної допомоги, який наразі є в столиці, потребує кардинальних змін, а тому вважає, що єдиним виходом з ситуації, що склалась, може бути - запровадження страхової медицини. Звісно, що за європейськими стандартами повинна працювати система, за якої держава має надавати мінімальну допомогу за будь-яких умов, а далі людина вже сама інвестує в своє здоров’я і обирає ту медичну страховку, яку вважає за доцільну.
 
На думку Валерія Карпунцова, створення МЛК не вирішить проблеми покращення обслуговування хворих, позаяк ці гроші не йтимуть на оплату праці медичним працівникам.
 
«Для того, щоб  медична галузь стала працювати краще, в першу чергу, потрібно підвищувати оплату праці медикам і персоналу. Як, між іншим, і вчителям, правоохоронцям, чиновникам нижчої ланки. А до тих пір, поки їхня заробітна плата буде мізерною, процвітатиме корупція і хабарництво, оскільки не може, наприклад, дільничний отримувати 800 гривень, або лікар – 1500, оскільки за такі кошти не виживеш. А отже держава сама спонукає ці категорії осіб до хабарництва. От тому то і виходить, що лікар, що отримує мінімальні кошти, має шикарне авто, або той же міліціонер, який при зарплаті 800-1500 тисяч гривень, має декілька авто і непогано утримує велику родину» – наголошує Валерій Карпунцов.
 
Що ж до створення лікарняної каси, то заслужений юрист України зазначає, що ще не зрозуміло, якої якості надаватимуться послуги тим, хто став членом МЛК. «За відкритою інформацією, члени лікарняної каси зможуть отримувати дуже обмежений перелік послуг. Але найгірше те, що за цим стандартом звужено і перелік медичних препаратів. Але люди – різні. Одній, з певною хворобою, підходять ліки вітчизняного виробництва, а іншій, з таким же захворюванням – імпортні. А пропонований МЛК перелік – лімітовано, тож виходить, що усіх хворих, що стали членами МЛК, лікуватимуть стандартним набором препаратів, хоча вони їм можуть і не підійти. І люди змушені будуть платити і в лікарняну касу, і додатково оплачувати інші ліки. Це, по своїй суті означає, що така благодійна організація не зможе отримати надто велику підтримку з боку населення.
 
Незрозумілими є й умови членства у цій муніципальній лікарняній касі. Так, дивним є той факт, що людина, яка платить кошти, обслуговуватись через лікарняну касу зможе лише через три місяці, а, наприклад, жінки, що збираються народжувати – через рік. Але що буде через рік? Ми усі знаємо, чим закінчилась афера «Кращий дім» Черновецького. Його ліквідували через півроку, але деякі люди все ж відписали свої квартири і лишились без житла. А тому я б порадив з обережністю ставитись до таких пропозицій від влади, оскільки не вважаю, що створення подібних організацій покращить надання якості медичних послуг, – стверджує заслужений юрист України.
 
Тож я вважаю, що найкращим  виходом з ситуації є введення страхової медицини, – зазначає Валерій Карпунцов.  Це дозволить поставити оплату праці медперсоналу і доходи лікувальних установ в безпосередню залежність від якості лікування. І при цьому, з фінансової точки зору, отримання якісної медичної допомоги стане доступне абсолютній більшості громадян. Будемо сподіватися, що ми матимемо медицину за європейськими стандартами – без хабарів, без черг і без нескінченних аптечних походів .
 
Тож киянам, перш ніж йти на пропозиції Попова, треба гарно подумати: чи хочуть вони, аби за їхні кошти хтось покращив своє матеріальне становище? Невже вони хочуть допомогти донецьким бідакам стати мільйонерами?А якщо людину змушують у примусовому порядку ставати членом МЛК, то треба писати заяви в прокуратуру і міліцію, позаяк, як наголошував сам Попов, лікарняні каси – об’єднання добровільні. Але якщо хтось вірить, що участь у подібній афері покращить його обслуговування в поліклініці, – це його право.
 
Оксана КОТОМКІНА


Коментарі

  +0 #1 Сергій 9 февр. 2011 г., 17:52:16
Молодець Оксано! Все вірно написано. Але, ні "Космічний" мер сьогодні, ні Попов, завтра нічого нікому не збираються повертати. Щоб щось змінити, потрібен реальний, а не паперовий, контроль за діями влади.
  +0 #2 Андрій 17 февр. 2011 г., 18:32:15
Шановний Сергій, перед тим, як писати "Молодець Оксано" прочитайте 95 ст.Конституції про бюджет, поцікавтесь 10-ти річним досвідом роботи Житомирської лікарняної каси, також уточню: лікарняні каси забезпечують ліками. Будьте коректні в своїх коментарях.
  +0 #3 конституция 17 февр. 2011 г., 18:46:01
Андрейчик, а ВЫ ИЗ ТЕХ, КТО ВОЗЛЕ КОРМУШКИ, ДА? И, кстати, для ВАС: Стаття 95. Бюджетна система України будується на засадах справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами. Виключно законом про Державний бюджет України визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків. Держава прагне до збалансованості бюджету України. { Офіційне тлумачення положення частини третьої статті 95 див. в Рішенні Конституційного Суду N 26-рп/2008 ( v026p710-08 ) від 27.11.2008 } - это значит БЮДЖЕТ, а не деньги из карманов людей, КОТОРЫЕ ПЛАТЯТ НАЛОГИ ДЛЯ ФОРМИРОВАНИЯ БЮДЖЕТА. тАК ЧТО ОСТАВТЕ ПАРНЯ В ПОКОЕ И НЕ НУЖНО ГНАТЬ ВОЛНУ. В КИЕВЕ УЖЕ ДАВНО ВСЕ МММ - ОПРОБОВАНЫ. А ПРдуны - хотят денег и - много

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.