Правозахисники пікетували Броварське відділення МВС – на захист Віталія Запорожця

1 жовтня у Броварах, Київська область, відбулася акція на підтримку мешканця села Семиполки Віталія Запорожця, затриманого на початку вересня цього року за підозрою у вбивстві місцевого дільничного міліціонера майора Миколи Симоненка.
 
 
У заході, організованому Комітетом визволення політв’язнів, узяли участь представники патріотичних сил із Києва і Броварів, а також члени сільських громад із Семиполків і Княжичів. Розпочавши акцію біля пам’ятника Тарасові Шевченку, її учасники згодом перемістилися до міськвідділу міліції, куди днями перевели Віталія Запорожця із Чернігівського слідчого ізолятора начебто для проведення слідчих дій. Акцію під міськвідділом організували як зустріч виборців із депутатом Броварської міськради від партії «Свобода» Петром Кузиком.
 
Біля міськвідділу було встановлено колонки, з яких лунала патріотична музика і виступи учасників акції: Броварського міського депутата Петра Кузика, координатора Комітету визволення політв’язнів Миколи Коханівського, селян із Семиполок, правозахисника селянського руху Сергія Мартияна. Самі ж учасники акції тримали транспарант: «Віталій Запорожець – наш герой!»
 
Вже за кілька хвилин після початку акції під відділком до її учасників вийшов заступник начальника міського відділу МВС, керівник відділу громадської безпеки підполковник Хартанович з вимогою припинити незаплановану акцію. Почувши, що захід проходить в рамках зустрічі з депутатом, він зажадав вимкнути музику. Однак акція тривала. Правоохоронці спостерігали за нею з протилежного боку вулиці. Застосувати силовий варіант, можливо, завадила присутність поряд із місцем її проведення начальника відділу зв’язків із громадськістю Київської обласної міліції Миколи Жуковича.
 
Селяни із Семиполк розповіли про події, які трапилися за кілька днів після вбивства майора Симоненка, коли в село приїхало 6 міліційних автобусів і почалася справжня «зачистка». Міліціянти, частина яких взагалі були в цивільному, заходили ледь не в кожен двір, провадили обшуки в хатах, а коли знайшли Віталія Запорожця, його почали бити спершу в хаті баби Марії (жінки, в якої він знайшов прихисток), а потім на фермі, попри те, що в хлопця тоді вже була зламана рука. На благання односельчан припинити безчинство, ніхто не зважав. Як згадує сама баба Марія, після затримання Віталія і обшуку, який провели в її хаті, у жінки зникли деякі речі і 110 гривень.
 
 
Доповнюючи виступи селян, правозахисник Сергій Мартиян розповів, що того вечора разом із майором Симоненком у Семиполках було ще двоє його колег. Вони втекли з місця події одразу після того, як пролунав постріл, навіть не намагаючись надати першу допомогу пораненому товаришу. Враховуючи те, що райвідділ знаходиться в 7 кілометрах від Семиполків, дивує й те, що провадити слідчі дії почали лише за декілька днів після події. Та й сама постать майора Симоненка дуже неординарна, оскільки селяни згадують, що він часто бував напідпитку і розпускав руки.
 
За словами Сергія Мартияна, ситуація із Семиполками не поодинока. Ще 2006 року з подібним безчинством стикнулися мешканці села Княжичі, які також захищали свої права. Тоді оборотні в погонах скалічили кількох селян, влаштувавши в Княжичах справжнє побоїще.
 
На жаль, вимоги учасників акції зустрітися із Віталієм Запорожцем, чи, принаймні, отримати можливість його побачити, так і не булі виконані. За словами Миколи Жуковича, наразі Запорожець знаходиться на медобстеженні, при цьому рук і ніг йому ніхто не ламав. Стосовно ж побачення із затриманим, на це потрібен дозвіл слідчих прокуратури, які зараз провадять цю справу.
 
Після короткої зустрічі з представниками ЗМІ, Миколу Жуковича оточили селяни із Семиполк і Княжичів, розповідаючи про безчинства, які чинять місцеві правоохоронці. От тільки невідомо, чи вдасться їм таким чином достукатися до господарів високих кабінетів. Організатори ж акції пообіцяли, що подібний захід на захист Віталія Запорожця не останній.
 
Сергій БРУНЬ, з місця події (фото автора)


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.