У 2010 році кожні 40 секунд якась людина зазнавала незаконного насильства (тортур) з боку працівників правоохоронних органів*

21.11.2011 – «Якщо мені вдасться попередити чи зупинити хоча б один факт катування чи жорстокого поводження із людиною, то це виправдає мою участь у роботі Комісії», - наголосив президент Інституту правової політики Микола Оніщук, коментуючи своє призначення на громадських засадах до складу Комісії з питань попередження катувань указом Президента України від 18 листопада 2011 р.
 
За словами екс-міністра юстиції, проблема попередження катувань є однією з найбільш болючих та невідкладних для вирішення. Так, згідно із даними, що містяться у Звіті МВС про стан дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ, за січень - вересень 2011 року зареєстровано 2937 повідомлень про факти тортур і жорстокого поводження. Із них 1280 стосуються побиття, 61 — тортур, 14 — несподіваної смерті затриманих, 16 — самогубства або його спроби (всього 1371).
 
За оцінками ж Харківського інституту соціальних досліджень у 2010 році від 100 до 120 тисяч осіб потерпали від тортур в органах внутрішніх справ. Жертвами незаконного насильства стали від 780 до 790 тисяч осіб (для порівняння цей покажчик у 2004 року становив більше 1 млн. осіб, а в 2009 р. – 604 тис. осіб).
 
21 липня 2006 року Верховна Рада України ратифікувала Факультативний протокол до Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання. Згідно з цими міжнародними зобов’язаннями, у 2008 році Національною комісією із зміцнення демократії та утвердження верховенства права, яку на той час очолював Микола Оніщук, поряд із проектом нового Кримінально-процесуального кодексу розроблялась і Концепція державної політики запобігання катуванням та нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.
 
«Відтак, серед іншого, Комісія має систематизувати попередні кроки та зробити все можливе для побудови дієвої державної системи запобігання катуванням й іншим видам жорстокого поводження та забезпечення ефективних механізмів громадського контролю у цій сфері», - зауважив Микола Оніщук.
 
Довідково. Комісія з питань попередження катувань була утворена указом Президента України 27 вересня 2011 року, як постійно діючий консультативно-дорадчий орган при Президентові. Головним завданням Комісії має стати виявлення фактів катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання, а також участь у підготовці пропозицій щодо вдосконалення законодавства у цій сфері.
 
* За даними Харківського інституту соціальних досліджень


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.