Шість конституційних новел щодо правосуддя від Миколи Оніщука

Микола Оніщук. Фото прес-служби Інституту правової політикиПрезидент Інституту правової політики Микола Оніщук, аналізуючи актуальні питання реформування кримінальної юстиції, під час прямого ефіру на Радіо Ера звернув увагу на вичерпуваність законодавчих інструментів для вдосконалення правосуддя в Україні. Зокрема, можливості вдосконалення вітчизняного судочинства екс-міністр юстиції пов’язує з необхідністю внесення змін до Конституції, а саме – розділу «Правосуддя».

Так, одним із першочергових конституційних завдань Микола Оніщук вважає запровадження в Україні виборних мирових суддів, інститут яких виправдав себе на території України ще в дореволюційну епоху. «Введення мирового судочинства дозволяє суттєво зменшити навантаження на державні суди, підвищити рівень відповідальності мирових суддів, які обираються громадою району (міста), суттєво зменшують процесуальний обіг та час розгляду значної кількості спорів, що виникають на місцевому рівні», - відмітив він.

Необхідним, на думку експерта, є також закріплення в Конституції додаткових гарантій запровадження в системі українського судочинства суду присяжних. «Крім того, саме Основним Законом має бути гарантовано право обвинуваченого на суд присяжних не тільки у випадку скоєння злочинів, що передбачають пожиттєве позбавлення волі, але й за тяжкі і особливо тяжкі злочини, що передбачають позбавлення волі більше п’яти років», - сказав Микола Оніщук.

Більш ніж актуальною є одна із вимог низки останніх резолюцій Європарламенту та Ради Європи змінити на конституційному рівні порядок, повноваження та склад Вищої Ради Юстиції. «Зокрема, саме Конституція має забезпечити більшість у складі ВРЮ представників суддівського корпусу, які безпосередньо призначаються суддівським товариством. Інші представники не мають обіймати керівні політичні посади».

Нагальним є також і зміна порядку призначення суддів на посади, зокрема усунення від цих функцій політичного за своєю природою органу, яким є Верховна Рада. Крім того, практика судочинства вказує також на необхідність підняття вікового цензу як умови доступу до посади судді до 29 років з нинішніх 25-ти.

Виконанню рекомендацій Ради Європи, на думку Миколи Оніщука, слугуватиме також скасування інституту призначення судді вперше на п’ятирічний термін, чи принаймні його суттєве скорочення, оскільки останні в такому випадку залишаються залежними від органів влади щодо їх подальшого перепризначення.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.