Україна може вибухнути масовими протестами на захист свободи мирних зібрань

protesty

 

Громадськість має вдатись до масових акцій протесту, якщо перемовини з владою щодо законопроекту про мирні зібрання не будуть успішними. Про це сьогодні, 21 березня, заявили правозахисники в інформаційному агентстві УНІАН під час прес-конференції «Чи стане закон про мітинги головним передвиборчим скандалом в Україні?».


«У 2010 році громадські організації та профспілки вже добивалися відкладення “у довгий ящик” розкритикований Венеціанською комісією скандальний законопроект №2450, який може унеможливити проведення мирних протестів в Україні», – розповідає член Громадської ради при МВС та голова правління Інституту «Республіка» Володимир Чемерис. – «Проте днями Верховна Рада відправила цей законопроект у профільний парламентський комітет на доопрацювання для повторного другого читання. До того ж, за ініціативи Адміністрації Президента та парламентського Комітету з питань прав людини в робочу групу по доопрацюванню законодавчої ініціативи були включені співавтори альтернативного проекту «Про свободу мирних зібрань».

«Наш проект, на відміну від cьогоднішньої редакції №2450, був високо оцінений у спільному висновку Бюро демократичних інституцій і прав людини ОБСЄ та Європейської комісії “За демократію через право” (Венеціанська комісія)», – каже член Громадської ради при МВС та заступник голови ВМГО “Фундація Регіональних Ініціатив” (ФРІ) Михайло Каменєв, один з співавторів альтернативного проекту “Про свободу мирних зібрань”. – «Ми налаштовані на конструктивний діалог і в робочій групі профільного парламентського комітету готові пояснювати суть наших вимог до законопроекту».

В той же час, як стверджує Володимир Чемерис, найбільш одіозна норма сьогоднішньої редакції законопроекту №2450 «Про порядок організації і проведення мирних заходів» – норма про повідомлення влади про захід не менше ніж за 4 дні до його проведення. Нововведення, по суті, встановлює «дозвільний» порядок проведення мітингів всупереч визначеному Конституцією – «повідомчому». «Чотирьох днів, як показує вітчизняна практика, достатньо, щоб корумпований суд під будь-яким приводом заборонив людям збиратися. Тому ніякі зібрання, проти яких заперечує влада, ви провести не зможете,» – стверджує правозахисник. Законопроект також фактично унеможливлює проведення спонтанного мирного заходу (стихійний протест і т.п.), оскільки ця дефініція у проекті закону прописана недостатньо чітко. Антидемократична практика застосування «дозвільного» порядку проведення мітингів вже діє, зокрема, в Росії, Казахстані та Білорусі, де систематично відбуваються репресії проти як громадських активістів, так і звичайних громадян.

«Усі ми у цих надзвичайно важливих перемовинах з владою маємо надіятися на краще, але готуватися до гіршого», – каже Михайло Лебедь, представник Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!», активісти якої вже зібрали більше 15 тис. підписів на захист свободи мирних зібрань в Україні. – «Тому під час наступного сесійного тижня, з 9 до 13 квітня свідомі представники парламентської більшості мають бути готові не голосувати, опозиція має бути готовою блокувати трибуну, а громадянське суспільство – виходити на вулицю з протестом».

 



Коментарі

  +0 #1 шура 22 мар. 2012 г., 00:18:10
Чемрис прав! Вибухне новими протестами

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.