Експерт: Є шанс, що законотворчі акти, прийняті цим парламентом, будуть визнані неконституційними

karpuntsov mova

 

За роки панування Януковича Україна перетворилась на країну третього світу, у якій провладна партія, і той, хто її очолює, не бере на себе повноважень у сфері дотримання Конституції та й норм права взагалі. За цей час Україна у сфері права скотилася до рівня якоїсь Тумба-Юмба, де суд вершить шаман або вождь племені. І оголошення про прийняття закону «Про засади державної мовної політики»ще раз доводить, що ті, хто від влади називає себе парламентарями, на практиці – дикуни, які не дотримуються вже не лише Конституції, вони не беруть до уваги і Закон «Про Регламент Верховної Ради України» від 10.02.2010 № 1861-VI.


Відповідно до цього закону, законопроекти розглядаються за певною процедурою. І порушувати цей закон – порушувати прийняття законів взагалі. Проте, провладні горлохвати вже оголосили, що прийняли закон, що не прийнятний для більшості населення. Причому, навіть стенограма доводить: депутати 248 картками (що теж протизаконно) проголосували про включення проекту №9073 «Про засади державної мовної політики» до порядку денного. Не більше. Але це – влада спекулянтів і наперсточників, яка одразу заявила, що більшість проголосувала закон.

То що ж сталося і як далі будуть розвиватись події? З цим та іншими питаннями «Конфлікти і закони» звернулись до заслуженого юриста України, керівника юридичного департаменту Центрального штабу  партії «УДАР» Валерія Карпунцова.

KZ: Пане Валерію, як можна побачити зі стенограми, друге читання закону «Про засади державної мовної політики» відбулось з порушенням законодавства України?

Проект цього закону взагалі не було внесено до порядку денного ВР і він не розглядався, як проект закону, що підготовлений до другого читання. Тож у цій частині ми чітко бачимо порушення закону «Про Регламент Верховної Ради України». А на додачу – порушення Конституції України. Виходить, що більшість прийняла якусь нісенітницю, яку чомусь почали вважати прийняттям закону №9073. І якщо ознайомитись зі стенограмою, то, дійсно, стане зрозумілим, що ніхто чітко не знає, за що насправді проголосувала більшість. У Януковича, як гаранта Конституції, є багато підстав і юридичних, і морально-етичних накласти вето на цей «акт» в разі подання його на підпис.

KZ: Литвин уже пішов у відставку…

Ну, відставку перед парламентськими канікулами можна назвати фарсом. Треба було йти у відставку 2 роки назад. Тим більше, що його обирали голосами БЮТу.

KZ: Представники ПР ще декілька днів тому наголошували, що Янукович таки підпише цей закон.

Якщо він не накладе вето на цей закон, то покаже своє ставлення до закону, Конституції України і безпосередньо до народу України.

KZ: Але за ці два роки він підписав купу подібних «актів», які ПР називає законами, проте вони або прийняті незаконно, або мають велику кількість юридичних помилок, про що, між іншим, інколи говорять і юристи Ради. Тож ми маємо на чолі держави людину, яка ігнорує і юридичні норми і право загалом… Тож на що, за таких обставин, повинні розраховувати громадяни?

Вони повинні розраховувати на зміну влади. І це залежить безпосередньо від них. Якщо громадян не влаштовує подібний стан речей, то потрібно змінювати владу. І в Конституції чітко записано, як це зробити. А от підписання подібних, як вищезгаданий закон, «актів», прийнятих з порушення процедури (свіжий приклад: рішення КСУ про скасування політреформи), і була порушена процедура при прийнятті закону про внесення змін до Конституції, тож, відповідно, є шанс, що законотворчі акти, прийняті цим парламентом, будуть визнані неконституційними. І якщо не завтра, то в 2013 році або у 2015.

KZ: Наразі дехто говорить, що існує багато юридичних підстав для того, аби притягнути до відповідальності тих, хто сьогодні при владі. А отже і Януковича, і Пшонку, і Кузьміна, і багатьох депутатів ВР, і навіть суддів Конституційного суду України. Як би Ви прокоментували такі прогнози?

Якщо слідством і судом, буде встановлено умисел задля прийняття незаконних і завідомо неправомірних рішень, то, звичайно, вони відповідатимуть за свої вчинки.

KZ: А чи не будуть ці особи потому кричати про політичні переслідування?

Звичайно, вони будуть на цьому наголошувати, але треба розуміти, що їх про це попереджають вже сьогодні, тож вони, порушуючи норми права і закони, розуміють, на що йдуть. Тому це не буде вибірковим правосуддям, таке, яке ми маємо на сьогодні, коли той самий Луценко сидить за гратами не зрозуміло за що.

KZ: Пане Валерію, Ваше ставлення до рішення суду про заборону мирних протестів?

Відповідь на це питання зазначена у заяві партії «УДАР». Рішення Окружного адміністративного суду про заборону мирних зібрань в центрі Києва (біля Адміністрації Президента, Верховної Ради та Українського дому) свідчить про неготовність влади до діалогу з суспільством і опозицією, несприйняття іншої окрім власної позиції і думки, неповагу до Конституції, яка гарантує громадянам свободу зібрань, та системне порушення прав людини в Україні.

«Влада так і не зрозуміла, чому опозиція і громадяни, які не сприймають політики нинішньої влади, вийшли на протести в різних регіонах України, зокрема, й під Український дім у Києві, – говорять в «УДАРі» і нагадують, що сьогодні вся країна та столиця завішані вітальними білбордами Партії регіонів і Президента, з яких українців вітають зі Святом Конституції. – І в цей же самий час влада брутально порушує Основний закон і права громадян на мирні зібрання».

«Можна примусити українські суди приймати потрібні Адміністрації Президента рішення, але не можна змусити громадян підтримувати подібну політику влади, яка з кожним днем робить все більше кроків, направлених на розкол країни і розпалювання ворожнечі між громадянами», – наголошують в партії «УДАР». Можна ховатися від преси, переносити прес-конференції, але не можна сховатися від власних громадян і від відповідальності за свої дії, заявляють в «УДАРі».

«Застосування сльозогінного газу і сили проти мирних демонстрантів показує всьому світу, що Україна перетворюється на тоталітарну державу, і за це рано чи пізно відповідатимуть ті, хто приймав протиправні рішення в судах і силових структурах, а також їх ідейні натхненники в найвищих кабінетах держави. Після усміхнених українців, які гостинно приймали Євро і які стали головним обличчям чемпіонату у світових ЗМІ, світ знову бачить звичну в останні роки картинку з Києва – шоломи «Беркута», газові балончики і дубинки проти мирних демонстрантів, брутальну і недемократичну владу».

KZ: Ваше ставлення до внесення змін до закону «Про Регламент Верховної Ради України» щодо звільнення спікера 226 голосами?

Раніше так і було. Проте Литвин, аби його не зняли, змінив регламент  під себе і зробив, що голосувати за зняття повинні дві третіх депутатів. Тепер депутати повернули стару норму. І наразі це – політичне питання.

KZ: Такі зміни логічні і законні? Особливо обрання нового спікера в таких умовах?

Те, що логічно – то так, а от чи законно, то час розставить все на свої місця.

Розмову вела Оксана КОТОМКІНА



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.