Обережно! В книгарні «Сяйво книги» - б’ють!

sya3

 
Вже не один місяць редакція нашого видання опікується проблемою книгарні «Сяйво». Ситуація – кричуща: колектив з магазину вигнали, а в приміщення заселили індивідів, які за підтримки Попова, то книжки можуть надрукувати (яке там авторське право?), то… побити того, хто зайшов до магазину заради того, аби ще раз пересвідчитись у занепаді колись відомої на всю Україну книгарні.


Останнє – не фантазія автора. Так сталось, що я, вкотре, восьмого липня цього року, завітала до улюбленої книгарні «Сяйво»: книжки переглянути, поностальгувати за минулими часами, коли книгарня славилась на всю Україну, та згодом опублікувати свої враження на улюбленому професійному порталі «Буквоїд». Але, зачарувавшись порцеляновими лялечками, які рясно розмістились на стелажах та підвіконнях книгарні, вирішила їх і сфотографувати. Приміщення книгарні, як це вже і увійшло в традицію за весь час після рейдерства, було абсолютно порожнім. Тож я, нікому не заважаючи, почала робити фото. Але ж раптом в повітрі книжкової царини пролунав різкий та знервований голос продавця: «В книгарні фотографувати суворо заборонено!»

Продемонструвавши журналістське посвідчення стурбованому працівникові книгарні, я пояснила своє задеклароване 50 статтею Конституцією України право : «на вільний доступ громадян України до інформації про стан навколишнього середовища, предметів побуту, а також право на її поширення». Така інформація ніким не може бути засекречена. Працівник стояв на своєму та попередив мене, що в разі невиконання його заборони, він викличе охорону та директора, оскільки саме вона наказала йому перешкоджати зйомкам та негайно виганяти відвідувачів в разі невиконання її наказу.

Я, в свою чергу, погодилась дочекатись охорони й директорки і продовжила працювати. Продавець замість виконання своєї обіцянки, різко підскочив до мене та з силою вдарив по руці, що тримала мобільник, з якого й проводились зйомки. Телефон вилетів з рук, розлетівся на запасні частини, з гуркотом вдарившись о підлогу книгарні.

Побачивши, що телефон розбився, продавець, пробуркотівши щось на кшталт: «уппппппс…», заховався від мене за спину іншої продавчині, яка знаходилася за прилавком, розташованим у центрі торгівельної зали книгарні «Сяйво книги». Ані вибачення, ані допомоги щодо збирання запчастин поламаного мобільного телефону до купи я не отримала.

Розуміючи, що подальше перебування в славетній книгарні для мене є небезпечним, а виклик органів державної безпеки, за відсутністю свідків з мого боку, - безперспективним, я, будучи шокованою хамським ставленням персоналу поважної книгарні «Сяйво книги», покинула це приміщення.

Бажаючи захистити свою честь, та з метою запобігання подібних інцидентів у майбутньому, я наведу юридичні висновки, аргументовані витягами з Законодавства України, зроблені колегою-юристом за моїм проханням:

Автор: Чи можна фотографувати в магазинах України, в тому числі й в книгарнях?

Юридичний консультант: Стаття 34 Конституції України: «Кожному громадянину гарантується право на свободу думок та слова, на вільне висловлювання своїх поглядів та стверджень. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати та розповсюджувати інформацію в усній та письмовій формі, або в інший спосіб – за своїм вибором».

Автор: Чи можна фотографувати та розміщувати фотографії фізичних осіб в ЗМІ, не маючи на це їхнього дозволу?

Юридичний консультант: Фотографія може бути розповсюджена без дозволу фізичної особи, зображеного на ній, в разі, якщо це викликано необхідністю захисту його інтересів та інтересів інших осіб: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/435-15/page6.

Також розміщую відкритий лист - звернення до призначеного Поповим директора книгарні «Сяйво книги» та очікую на її публічне вибачення за непрофесійну та не толерантну поведінку підлеглих – продавців книгарні «Сяйво книги».


ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Директору  книгарні «Сяйво книги»

Людмилі Волкової

позаштатного кореспондента

всеукраїнського юридичного

журналу «Конфлікти і закони»

Юлії Валової


Прошу Вас застосувати необхідні заходи щодо проведення профілактичної робити з працівниками книгарні, вашими підлеглими, на предмет поважної та толерантної поведінки по відношенню до відвідувачів книгарні та їхнього майна, а також вжити належні,обумовлені чинним законодавством заходи щодо присікання подібних ситуацій в майбутньому і компенсувати вартість розбитого телефонного апарату.

Також прошу Вас публічно вибачитись переді мною - від імені підпорядкованого Вам колективу муніципальної «Книгарні «Сяйво книги» та розмістити свої вибачення на професійному книжковому ресурсі «Буквоїд».

Фоторепортаж з побитого телефону
sya1

sya2

sya4

sya5

sya6

Юлія ВАЛОВА, позаштатний кореспондент всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.