Микола Оніщук: Введення кримінальної відповідальності за наклеп суперечить демократичним стандартам

mikolaonischuk

 

Введення кримінальної відповідальності за наклеп може наблизити Україну за рівнем свободи слова до авторитарних режимів Росії та Білорусі. Таку думку висловив президент Інституту правової політики Микола Оніщук, коментуючи пропозицію народного депутата від Партії Регіонів В. Журавського посилити відповідальність за наклеп та поширення неправдивої інформації. Зокрема, у своєму законопроекті він пропонує не лише збільшити штрафи, а й ввести кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі до п’яти років.


«Україна ще в 2001 році зробила крок вперед на шляху до демократизації, відмовившись від кримінальної відповідальності за наклеп. На жаль, сьогодні відбувається зворотна ситуація, і влада намагається повернути жорсткий контроль над засобами масової інформації, особливо перед виборами», - вважає експерт.

Крім того, за словами Миколи Оніщука, кримінальна відповідальність за наклеп суперечить вимогам Ради Європи.

На думку Миколи Оніщука, дійсно за поширення завідомо неправдивої інформації, що ображає честь та гідність людини, має бути встановлена відповідальність, однак не кримінальна. «До того ж політики мають розуміти, що вони займаються публічною діяльністю, і не завжди приємна інформація на їх адресу від опонентів або незадоволених громадян – це частина їхнього життя і роботи», - нагадав він.

За словами правника, визначення поняття наклеп може бути досить суб’єктивним та жорстким в окремих випадках. «Скоріш за все, цей закон пропонується саме перед виборами, щоб мати змогу тиснути на журналістів або громадських активістів», - сформулював припущення Микола Оніщук та висловив жаль, що така ініціатива виходить від його земляка, повідомляє прес-служба ІПП.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.