Справжня назва УНІАН - Українська Залежна Інформаційна Агенція Новин (УЗІАН)

unian cenzura

 

До такого висновку можна дійти, ознайомившись з прес-релізом Незалежної медіа-профспілки та заявою МФЖ.

Як повідомляє НМПУ, Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і його регіональне відділення Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) засудили керівництво Українського незалежного інформаційного агентства (УНІАН) через цензурування критики президента Віктора Януковича.


По відношенню до двох журналісток Любові Жаловаги і Валентини Романенко було здійснено акт некваліфікованого менеджменту і зловживання владою щодо їхніх прав. Вони були оштрафовані на 200 гривень (приблизно 20 євро) за розміщення статті «На Банковій – пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою».

«Ми приголомшені цим кричущим прикладом цензури критичної журналістики, - сказав Джім Бомбела, президент Міжнародної федерації журналістів, - Відносно скромний розмір штрафу не може приховати рівня загрози та брутальних наслідків цієї останньої атаки на незалежну журналістику в провідному агентстві країни».

Згідно із оприлюдненою минулого тижня заявою шести редакторів сайту УНІАН, менеджмент УНІАН дав інструкції, які забороняють публікацію імені Януковича в будь-якому негативному контексті. 200 гривень штрафу було виконанням цієї нової інструкції.

У відповідь на це відділення МФЖ Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ) засудила цей акт як грубе порушення трудового законодавства. Відповідно до Кодексу України законів про працю, дисциплінарні покарання обмежені доганою або звільненням працівників. Фінансові ж санкції є прямим порушенням закону і зловживання владою http://nmpu.org.ua/2012/10/nmpu-tsenzura-v-unian-mozhe-pryzvesty-do-novoji-zhurnalistskoji-revolyutsiji/. Заява також нагадує, що такі обмеження трудових прав спровокували журналістську революцію в 2004 році проти цензури в новинах.

«Не має значення, отримував директор УНІАН Вадим Осадчий інструкції щодо цензури журналістів, чи він добровільно вдався до політики потурання президенту. Атмосфера страху і цензури, яка швидко поширюється по всіх засобах масової інформації України повинна закінчитися, - сказав Арне Кьоніг, президент Європейської федерації журналістів, - Влада робить серйозну помилку, якщо вона думає, що в Україні журналісти можуть бути поставлені під контроль».



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.