Рішення ВАСУ у справі Балоги-Домбровського є ускладненим для виконання – Микола Оніщук

onischuk assambleya

 
Можливе скасування ЦВК своїх постанов не створює визначені законом правові підстави для призначення повторних чи проміжних виборів. Таку думку висловив президент Інституту правової політики Микола Оніщук, коментуючи резонансне рішення ВАСУ, повідомляє прес-служба Інституту правової політики.


Як відомо, 8 лютого Вищий Адміністративний суд України своїм рішенням позбавив депутатських повноважень нардепів Олександра Домбровського і Павла Балогу.

Крім того, своїм рішенням суд визнав недостовірними результати виборів народних депутатів в одномандатних округах № 11 (Вінниця) та № 71 (Закарпатська обл.), де обрані відповідно Олександр Домбровський та Павло Балога, скасував постанови ЦВК в частині реєстрації вказаних народних депутатів і визнав відсутність у них статусу і повноважень народних депутатів України. ВАСУ також визнав неможливим достовірно встановити результати виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 в одномандатних округах № 11 і № 71 і вказав на необхідність проведення повторних виборів в цих округах.

В той же час, як зауважив екс-міністр юстиції Микола Оніщук, ст. 81 Конституції України передбачає виключний перелік підстав для припинення повноважень народного депутата, а саме: складення повноважень за його особистою заявою; набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього; визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім; припинення його громадянства або виїзду на постійне проживання за межі України; смерть.

«Отже, рішення суду, якщо це не є обвинувальний вирок, не створює правових підстав для припинення повноважень народного депутата», - відмічає експерт.

Таким чином, наголошує Микола Оніщук, навіть за умови, що ЦВК на виконання рішення суду скасує свої постанови чи ухвалить нові, це не буде мати наслідком припинення їхніх повноважень, оскільки О. Домбровський та П. Балога вступили на посаду народного депутата (набули повноважень) у відповідності до вимог ст. 79 Конституції України.

Відтак, у ЦВК відсутні підстави для призначення проміжних та повторних виборів в округах № 11 та № 71 у зв’язку з тим, що конституційний склад Верховної Ради не може бути збільшений. Крім того, Центрвиборчком не зможе призначити проміжні чи повторні вибори, оскільки відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів» (ст. 15) для цього відсутні правові підстави.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.