Микола Оніщук: Юрисдикція судів, в тому числі ВАСУ, стосовно припинення повноважень депутатів - обмежена

onischuk20 02 2012

 
Повноваження народного депутата припиняються достроково за рішенням суду лише за наявності обвинувального вироку, або у разі невиконання вимоги щодо несумісності.


Таку думку висловив президент Інституту правової політики Микола Оніщук, коментуючи рішення ВАСУ від 8 лютого 2013 року, яким позбавлено депутатських повноважень нардепів Олександра Домбровського і Павла Балогу, повідомляє прес-служба Інститут правової політики.

Вказане рішення викликало низку справедливих нарікань щодо його конституційності, законності та обґрунтованості. З огляду на таку резонансність, екс-міністр юстиції Микола Оніщук звертає увагу, що юрисдикція судів щодо народних депутатів в частині припинення їх повноважень є обмеженою. Так, відповідно до ст. 8 Конституції України, повноваження народних депутатів можуть бути припинені Верховною Радою за наявності обвинувального вироку суду.

Також юрисдикція суду щодо припинення повноважень народного депутата поширюється на правовідносини щодо сумісництва. Оскільки Законом України «Про статус народного депутата» повноваження народного депутата можуть бути припинені судом, якщо не виконані вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності.

Таким чином правовідносини, що стали предметом рішення ВАСУ від 8.02.2013 р., не підпадають під жодну з визначених Конституцією та законами України підстав щодо припинення повноважень народного депутата, який вступив на посаду.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.