Законопроект про протести «помер». Хай «живе» новий законопроект?

mirniy protest

 
Скандальний законопроект про протести є «політичним мерцем», проте це не означає, що небезпечні законодавчі ініціативи на цю тему не з’являться у майбутньому. Про це сьогодні заявили експерти Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!» під час прес-конференції «Політична смерть законопроекту 2450, або історія успішного громадського спротиву» в інформаційній агенції УНІАН.


«Невключення законопроекту 2450 (під новим номером 0918) до порядку денного сесії фактично означає його остаточне і безповоротне знищення. Теоретично, парламент може повернутися до розгляду 2450, але це може зробити тільки політичний самогубець», – впевнений Володимир Чемерис, голова правозахисної ВГО «Інститут Республіка», яка є організацією-членом Української Гельсинської спілки з прав людини (УГСПЛ).

Правозахисники нагадали, що законопроект №2450 (пізніше перереєстрований під номером 0918) був прийнятий парламентом в першому читанні та неодноразово доопрацьовувався в профільному Комітеті Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. Спроби ухвалення різних редакцій законопроекту також неодноразово викликали масові протести громадських організацій та профспілок по всій Україні. Днями, 2 квітня, після відповідної рекомендації профільного парламентського Комітету, Верховна Рада не включила до порядку денного сесії скандальну законодавчу ініціативу. На думку правозахисників, норма останньої редакції законопроекту про обов’язок повідомляти владу про мирні зібрання за два дні у комплексі з іншими нормами законопроекту (як то фактична заборона спонтанних протестів, які зараз дозволені ст.22 Конституції) могла значно погіршити ситуацію зі свободою протестів в усій Україні. Як показує українська судова практика, навіть двох днів достатньо, щоб суд під будь-яким приводом заборонив проводити мирні зібрання.

«Рішення Верховної Ради 2 квітня є кульмінацією боротьби громадянського суспільства. Це наша спільна велика перемога!» – каже Володимир Чемерис.

Член Консультативної ради при Уповноваженому Верховної Ради з прав людини Михайло Каменєв зауважив, що за останні 13 років в Верховній Раді було зареєстровано аж 11 різних варіантів спеціального закону про протести в Україні, і лише раз – в 2005 році – законопроект був ініційований правозахисниками. Михайло Каменєв повідомив, що організації-учасниці Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!» і зараз підготували свій варіант законопроекту. Проте зазначив, що немає жодної гарантії того, що парламент ухвалить текст не в спотвореному вигляді.

«Родзинкою проекту від громадськості є те, що в ньому немає жодних строків повідомлення. Тобто ми пропонуємо залишити конституційне регулювання цього питання, що відповідає як вітчизняній практиці, так і практиці декількох європейських країн», – каже правозахисник, а також нагадує, що мінімум двічі в історії України подібна ідея вже втілювалась в законодавчих ініціативах парламенту. Щоправда, в одному з цих випадків вже після першого читання в тексті проекту все ж з’явився обов’язок повідомляти владу про протест за декілька днів, зазначає Михайло Каменєв.

Голова профільного парламентського Комітету з питань прав людини Валерій Пацкан, який разом з іншими членами Комітету пролобіював доленосне «поховання» скандального законопроекту, під час прес-конференції повідомив, що з представників громадськості та влади вже сформовано робочу групу, покликану покращити законодавство в сфері мирних зібрань.

Представниця Громадського руху «Відсіч» Катерина Чепура у відповідь висловила сумнів щодо того, що бодай одна з фракцій сьогоднішнього складу українського парламенту здатна гарантувати ухвалення будь-якого тексту, розробленого громадськістю. Активістка зазначила, що на часі ухвалення не спеціального закону, а виправлення того, що вже зараз протестам законодавчо заважає.

Член Секретаріату Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!» та представник Всеукраїнської молодіжної організації «Фундація Регіональних Ініціатив» (ФРІ) Михайло Лебедь подякував та закликав готуватися до нових перемовин і боротьби всі ті громадські організації та профспілки, які протестами завадили ухваленню 2450, повідомляє прес-служба ВІ «За мирний протест!»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.